- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predlog zakona o pomoći Ukrajini prošao proceduralno glasanje u Predstavničkom domu Kongresa SAD

Kongres SAD - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2024
Pratite nas
Predlog zakona o pružanju vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, konfiskovanju zamrznute ruske imovine radi njihove faktičke predaje Kijevu, kao i o uvođenju dodatnih sankcija Kini, prošao je proceduralno glasanje u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Nije isključeno da bi Predstavnički dom mogao da odobri ovaj paket već u subotu.

Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson izjavio je da više nije imao mogućnost da odugovlači razmatranje pitanja pomoći Ukrajini i drugim stranim saveznicima SAD od strane kongresmena.
„Ovo nije idealan predlog zakona, nije onaj koji bismo sastavili da su Predstavnički dom, Senat i Belu kuću pod kontrolom republikanaca. Ovo je najbolji mogući proizvod u tekućim okolnostima“, rekao je on novinarima.
Džonson je objasnio da u Predstavničkom domu postoji dovoljna većina kako bi se u najskorije vreme prevazišla njegova blokada i predlog zakona izneo na glasanje, koji je Senat ranije usvojio na zahtev Bele kuće.
Demokratska frakcija u gornjem domu Kongresa već je signalizirala da je spremna da obezbedi operativno odobrenje paketa. Nakon toga, potpisaće ga američki predsednik Džozef Bajden i stupiće na snagu.
Proceduralnom glasanju prethodila je kratka rasprava o ovim predlozima zakona, koji su zatim objedinjeni u jedan paket. Inicijativu da se u ovom obliku formalizuju dodatna izdvajanja iz federalnog budžeta SAD za vojne potrebe Ukrajine, Izraela i Tajvana, predstavio je predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson.
Džonson je 17. aprila predstavio tekstove predloga zakona uključenih u paket, a iz kojih je sledilo da će pomoć Kijevu biti data na kredit.
Američki predsednik Džozef Bajden (iz tabora demokrata) u početku je bio protiv fragmentacije zahteva njegove administracije za vojnu pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, da bi naknadno podržao Džonsonovu inicijativu.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala