- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zaključci poslanika Narodne skupštine Srpske o stradanju svih naroda u Srebrenici

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Republike Srpske
Zastava Republike Srpske  - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
Pratite nas
Narodna skupština Republike Srpske razmatra Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine u kojem piše, da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.
S tim u vezi, klubovi poslanika srpskih stranaka predlažu Zaključak u 13 tačaka među kojima je i konstatacija da će Izveštaj međunarodne komisije (u sastavu Gideon Grajf, predsednik i članovi Juki Osa, Stiven Mejer, Lorens Frenč, Rodžer V. Bajrat, Marija Đurić, Adenrele Šiiba, Đuzepe Zakarija, Vlater Manošek i Markus Goldbah) doprineti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji.
Narodna skupština je, navodi se, uverena da će jedino celovito i istinito sagledavanje ratnih događaja u srebreničkoj regiji, ali i u celoj BiH, doprineti jačanju poverenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija.
Skupština u tački 4. Zaključka izražava pijetet prema žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH i osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama, navodi se u Zaključku.
Skupština istovremeno odbacuje Izveštaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen u Banjaluci juna 2004. godine i 15. oktobra 2004. godine i smatra ga netačnim, tendecioznim, spekulativnim, politički nametnutim od visokog predstavnika Pedija Ešdauna, sačinjenim neobjektivno i zlonamerno protiv Srba i Republike Srpske.
Zaključkom se ukazuje na činjenicu da je u Izveštaju Komisije utvrđeno da je u periodu od 1992. do 1995. godine, kao posledica etničkog čišćenja srpskog naroda, ubijeno i stradalo više od 2.650 civila, zarobljenih vojnika i pripadnika seoskih straža.
Skupština podržava stavove iznesene u Zaključcima Izveštaja Komisije i potvrđuje da je termin „genocid“ za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti, kao i da tu kvalifikaciju trajno odbacuje imajući u vidu da je minimalan broj pripadnika muslimanskih snaga/ratnih zarobljenika, zarobljenih i pogubljenih, između 1.500 i 2.000, a maksimalan broj do 3.000.
Zaključkom se, između ostalog, osuđuje i smatra apsolutno nedopustivim i neprihvatljivim postupak ambasadora Zlatka Lagumdžije, stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim nacijama, koji su usmereni na pripremu i dostavljanje Predloga rezolucije o „genocidu“ u Srebrenici bez konsultacija i saglasnosti institucija BiH, entiteta i konstitutivnih naroda, s ciljem demonizacije Republike Srpske i srpskog naroda kao genocidnog. Zaključkom se traži razrešenje Lagumdžije.
Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je mehanizam spoljne politike BiH urušen i da ambasadori koji se imenuju sa teritorije Republike Srpske moraju poštovati odluke institucija Srpske i da su jedino obavezni da slijede spoljnu politiku BiH koja je zasnovana na Ustavu BiH i isključivo usaglašenim odlukama Predsjedništva BiH, piše u tekstu.
Predlogom zaključaka se zadužuju Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da nastave aktivnosti koje imaju za cilj prezentovanje rezultata rada i Izveštaja Komisije široj domaćoj i međunarodnoj javnosti.
Parlament Srpske poziva članove Predstavničkog doma koji se biraju direktno iz Republike Srpske i delegate Doma naroda koje bira Narodna skupština da ove zaključke upute u raspravu u Parlamentarnu skupštinu BiH.
Predstavnici Republike Srpske će upoznati učesnike Velikog vaskršnjeg sabora Republike Srpske i Srbije sa sadržinom ovog zaključka, prenosi RTRS.
Zaključak će stupiti na snagu narednog dana od dana donošenja i sa njim će biti upoznati učesnici Velikog vaskršnjeg sabora Republike Srpske i Republike Srbije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala