- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Svaki veto SAD u SB UN na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi košta života hiljade civila

© AP Photo / Bebeto MatthewsStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
Pratite nas
Napredovanje u rešavanju palestinsko-izraelskog pitanja, zasnovano na mirnoj koegzistenciji dve države, zahteva formiranje kolektivnog diplomatskog mehanizma, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.
„Radi se, pre svega, o stvaranju nezavisne, suverene države Palestine u granicama iz 1967. godine sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu koja će koegzistirati u miru i bezbednosti sa Izraelom. Jasno je da se na putu napredovanja ka tom cilju, uporedo sa naporima koji predviđaju rešavanje pomenutih najakutnijih humanitarnih pitanja, neophodno formirati kolektivan diplomatski mehanizam“, istakao je diplomata.
On je dodao da u tom mehanizmu važnu ulogu treba da imaju zemlje regiona, arapske islamske države, koje možda bolje nego druge zemlje shvataju kako se može postići pravedno rešenje, koje će biti utemeljeno na usaglašenoj međunarodnoj pravnoj bazi.
Prema njegovim rečima, spirala eskalacije bliskoistočnog sukoba svakim danom sve više dobija na zamahu, uvlačeći i nove zemlje regiona.
„Po prvi put posle mnogo decenija, nad njim se nadvila pretnja oružanog sukoba u punom obimu, ocenio je Nebenzja.
Diplomata je primetio da svaka primena veta u SB UN od strane Sjedinjenih Američkih Država pri glasanju o predlogu rezolucije o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, košta života hiljade civila palestinske enklave.
„Američke kolege ne skrivaju da SB UN tretiraju kao smetnju koja ih ograničava u njihovoj efikasnoj diplomatiji na kopnu, a zapravo ih ometa da svom glavnom bliskoistočnom savezniku daju potpuno odrešene ruke da očisti Pojas Gaze“, naglasio je Nebenzja.
On je takođe naglasio da su humanitarni napori u Pojasu Gaze osuđeni na neuspeh u odsustvu potpunog i trajnog prekida vatre.
Diplomata je istakao i da će se Rusija u najskorije vreme vratiti pitanju sankcija Izraelu zbog neispunjenja rezolucije 2728 sa zahtevom za prekid vatre u periodu Ramazana.
Pored toga, Nebenzja je rekao da Rusija apeluje na sve članice SB UN da glasaju za predlog rezolucije koji je izneo Alžir u ime arapske grupe o primanju Palestine u svojstvu punopravnog člana svetske organizacije.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala