- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Indijsko čudo od deteta se ugleda na Novaka: „Najbolji mentalitet u svim sportovima“

© AFP 2023 / VALERY HACHENovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
Pratite nas
Poznavaoci šaha vrlo dobro znaju koliko je Domaradžu Gukeš veliko ime u šahu iako mu je tek 17 godina. Mladi Indijac već godinama oduševljava svet svojim umom, a sada je obradovao i navijače Novaka Đokovića jer je otkrio da mu je srpski as najveći uzor.
Sa 12 godina i sedam meseci Domaradžu Gukeš ušao je u istoriju kao drugi najmlađi igrač u istoriji koji je dobio tituli velemajstora. Nije u tom nadmašio Sergej Karjakina, ruskog šahistu, ali je u svakom slučaju oduševio svet.
Šah je Gukešu najveća ljubav i način da pokaže koliko blistav um ima, ali bi voleo da je malo bolji i u tenisu, pa tako ne čudi što mu je zapravo najveći uzor zbog mentalne snage Novak Đoković.

„ Kada sam bio mlađi, bio je to Virat Koli, indijski igrač kriketa, dugo mi je bio uzor. Trenutno je to Novak Đoković, mislim da je njegov mentalitet jedan od najboljih u svim sportovima“, jasno je istakao 17-godišnji genije.

Svestan je da tenis i šah nemaju veze jedno sa drugim, ali ističe da svaki sportista mora da ima određene karakteristike.
„Jasno je da su tenis i šah različiti, ali u svakom sportu moraš da imaš određene kvalitete koji mogu da te učine dobrim. Po mom mišljenju, Novakom mentalitet i njegova sposobnost da se usredsredi je izvanredna“, rekao je Gukeš.
Ovo nije bio prvi put da „čudo od deteta“ govori pohvalno o Novaku. Još prošle godine u jednom intervjuu otkrio je da ga je posebno inspirisala Novakova pobeda protiv Rodžera Federera u finalu Vimbldona 2019. godine.
Najbolji plasman mladog šahiste bilo je osmo mesto, dok je trenutno na 16. mestu FIDE poretka.
Džontej Porter - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
SPORT
Veliki skandal u Americi – doživotna suspenzija zbog kockanja!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala