- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Norveška spremna za odbranu, ali neće razmeštati trupe NATO-a i nuklearno oružje u zemlji

© Sputnik / Alexander Vilf / Uđi u bazu fotografijaNorveška zastava na zgradi u Oslu
Norveška zastava na zgradi u Oslu - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
Pratite nas
Norveška je uvek spremna za odbranu u slučaju oružanog sukoba, ali ne namerava da trajno raspoređuje trupe NATO-a i nuklearno oružje, izjavio je glavnokomandujući oružanih snaga zemlje Eirik Kristofersen u intervjuu za nemački „Velt“.
„Uvek smo to radili. Stupio sam u norveške oružane snage 1988. godine. Od tada je moj posao kao vojnika bio da se pripremim za mogući sukob. Neophodno je pouzdano obuzdati Rusiju od napada“, odgovorio je Kristofersen na pitanje da li NATO treba da se pripremi za oružani sukob sa Rusijom.
On je istovremeno naglasio da Norveška ne planira da razmešta nuklearno oružje ili stalni kontingent NATO-a u zemlji, ograničavajući se na njihovu rotaciju tokom vojnih vežbi Alijanse.

„Apsolutno nam je jasno da u budućnosti u Norveškoj neće biti raspoređeno nuklearno oružje. Nismo ga imali ni tokom Hladnog rata, niti smo ga imali posle 1989. godine“, objasnio je on.

Prema rečima norveškog generala, Rusija se godinama naoružava na Arktiku, otvara nove vojne baze i ponovo aktivira stare napuštene posle Hladnog rata.
„Uopšteno govoreći, rekao bih o militarizaciji Arktika – i Rusija igra značajnu ulogu u tome“, rekao je Kristofersen.
On tvrdi da je oko petine ruskih kopnenih snaga povučeno sa Koljskog poluostrva kako bi se rasporedilo u Ukrajini.
„To takođe pokazuje da se predsednik Putin ne plaši napada NATO-a u ovom regionu. On i ne mora da se plaši, jer je NATO odbrambeni savez“, tvrdi Kristofersen.
Prema njegovoj oceni, između Rusije i drugih arktičkih država, od kojih su mnoge članice NATO-a, doći će do borbe za odbranu svojih interesa, pošto Rusija želi da postane vodeća sila na Arktiku.
„Bilo bi bolje da smo sva nerešena pitanja rešili u miru. Ali sada, posle ruskog napada na Ukrajinu, nije pravo vreme za to“, zaključio je on.
U poslednje vreme na Zapadu se sve češće čuju ideje o direktnom oružanom sukobu između Alijanse i Rusije. Kremlj je više puta napomenuo da Rusija ne predstavlja pretnju, da nikome ne preti, ali i da neće ignorisati dejstva potencijalno opasna po njene interese. Osim toga, Rusija je poslednjih godina zabeležila nezapamćenu aktivnost NATO-a u blizini svojih zapadnih granica. Alijansa proširuje inicijative i to naziva „obuzdavanjem ruske agresije“. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja snaga Alijanse u Evropi. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Rusija ostaje otvorena za dijalog sa NATO-om, ali na ravnopravnoj osnovi, dok Zapad mora da odustane od politike militarizacije kontinenta.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala