- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Danas posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske i miting „Srpska te zove“

© Sputnik / Marijana KolakovićBilbord "Srpska te zove"
Bilbord Srpska te zove - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
Pratite nas
Posebna sednica Narodne skupštine na čijem predloženom dnevnom redu su Predlog izbornog zakona Republike Srpske, Predlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, kao i Zaključni izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, biće održana danas u Banjaluci.
Posle sednice zakazan je i veliki miting u Banjaluci pod nazivom „Srpska te zove“.
Na dnevnom redu parlamenta naći će se šest tačaka: Izveštaj međunarodne komisije o stradanju svih naroda na području Srebrenice, izbor delegacije Narodne skupštine za Parlamentarni forum Republike Srpske - Srbije, Predlog izbornog zakona RS, ali i zakoni o imunitetu RS, o referendumu i građanskoj inicijativi. Na stolu su i izmene propisa o radu, kojima je cilj da reguliše isplatu plata javnim ličnostima na crnoj listi SAD, a koje su morale da pogase račune u bankama RS kako one ne bi dobile sankcije.
Poslanici će razmatrati izveštaj o Srebrenici, koji je Vlada RS usvojila 2021. Reč je o dokumentu na 1.000 strana čijom izradom je rukovodio izraelski stručnjak Gideon Grajf.
Na dnevnom redu posebne sednice su i Predlog odluke o sastavu delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnom forumu Srbija – Republika Srpska, Predlog zakona o dopunama Zakona o radu – po hitnom postupku, te Predlog zakona o imunitetu Republike Srpske, prenosi RTRS.
Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da predlog rezolucije UN o Srebrenici, koja nema obavezujući karakter, nije bio na dnevnom redu Predsedništva BiH i da je nastala zloupotrebom procedura, zbog čega ne može biti zvanični stav BiH.
Cvijanović je podsetila da je predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović pisao predsedniku Generalne skupštine i generalnom sekretaru UN da on stoji iza onoga što radi ambasador BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatko Lagumdžija i da je dao ovlašćenje, ali je ukazala da je Bećirović jedan od tri člana Predsedništva i nema pravo prema Ustavu da daje ovlašćenja.
Ona je istakla da se obraćala i pisala dva pisma i ukazala na procedure i da su, po njenim rečima, u UN zloupotrebljeni.
„Dakle, zaobilaze se sopstvene institucije, kao što sad u Savetu Evrope zaobilaze stavovi sopstvenih institucija. Šta vi hoćete od nas? Kako hoćete da živimo zajedno? Ne poštuješ Ustav, ne poštuješ Dejton, a mene kažnjava neko, navodno, zato što ne poštujem Ustav i Dejton, a sve radim po Ustavu i Dejtonu“, naglasila je Cvijanović.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala