- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Američka ambasada u Sarajevu ponovo uperila prst u Dodika

© AFP 2023 / SAUL LOEBZastave SAD
Zastave SAD - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
Pratite nas
Američka Ambasada u Sarajevu odbacila je da je međunarodna zajednica odgovorna za trenutnu političku krizu i tenzije u BiH i tvrdi da su to domaći politički lideri, posebno apostrofirajući predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.
U saopštenju Ambasade SAD, objavljenom na društvenoj mreži Iks, navodi se da je svakome ko pomno prati dešavanja u BiH sasvim jasno ko je uzrok trenutne političke krize i ko zaoštrava tenzije u zemlji.
„To nije međunarodna zajednica. Domaći politički lideri su ti, a naročito gospodin Dodik, koji posvećuje mnogo vremena i energije prebacujući krivicu za vlastite neuspehe na druge. Sumnjamo da bi iko ko je poslednjih 15 godina pažljivo pratio politiku ove zemlje bio toliko naivan da mu poveruje”, navodi se u saopštenju Ambasade SAD.
Kaže se i da SAD duže od 30 godina rade, kako se navodi, u ime naroda BiH.
„Dosledno i snažno pozivali političke lidere da usvoje reforme koje su potrebne za napredak zemlje ka NATO i EU. Čvrsto smo se držali tih standarda, a kada su stranački lideri predložili rešenja koja nisu u skladu s njima, izrazili smo svoju zabrinutost i privatno i javno. Nismo snizili standarde niti očekivanja da bismo usrećili čelnika bilo koje stranke. Znamo da neki ljudi nisu sretni zbog toga, pa tako i neki stranački lideri, ali mi nismo tu da njima udovoljavamo“, naveli su i dodali:
„Ovde smo da promovišemo, štitimo i branimo interese Amerike i bili smo sasvim jasni po tom pitanju: podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i podržavamo njenu integraciju u evroatlantske institucije. Ti su ciljevi zajednički nama i građanima Bosne i Hercegovine“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala