- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Veliki dan za Palestinu: Podneta rezolucija o članstvu u UN

© Sputnik / Dmitry AstakhovSednica SB UN
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
Pratite nas
Savetu bezbednosti UN podnet je nacrt rezolucije sa preporukom da se Palestina primi u Ujedinjene nacije, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

„Savetu bezbednosti UN podnet je kratak nacrt rezolucije koji preporučuje Generalnoj skupštini UN da primi Palestinu kao punopravnu članicu“, napisao je Poljanski na Telegramu.

On je dodao da je zatraženo da glasanje o rezoluciji bude održano 18. aprila u 21.00 čas po srednjoevropskom vremenu.
„Pre toga, ujutru, biće održane ministarske debate o Bliskom istoku koje se održavaju na svaka tri meseca“, kazao je Poljanski.
Ranije je stalna predstavnica Malte u UN Vanesa Frejzer, čija zemlja predsedava Savetom bezbednosti u aprilu, saopštila da učesnici zatvorene sednice komiteta Saveta bezbednosti UN o prijemu novih članica nisu postigli dogovor o članstvu Palestine u međunarodnoj organizaciji. Kako je tada rekao Poljanski, uprkos odluci komiteta svaki član Saveta bezbednosti može da podnese nacrt „rezolucije sa pozitivnom preporukom za članstvo“.Palestina trenutno u UN ima status stalnog posmatrača.
Palestinsko-izraelski sukob, povezan sa teritorijalnim interesima strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i sukoba u regionu. Odlukom UN, uz aktivnu ulogu SSSR-a, 1947. godine je doneta odluka o stvaranju dve države – Izraela i Palestine, ali je nastao samo Izrael.
Pogledajte još:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala