- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Prof. dr Vladan Đokić kandidat za rektora Univerziteta u Beogradu

© Tanjug / UNIVERZITET U BEOGRADUVladan Đokić
Vladan Đokić - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
Pratite nas
Senat Univerziteta u Beogradu većinom glasova potvrdio je da će jedini kandidat na predstojećim izborima za rektora biti redovni profesor Arhitektonskog fakulteta dr Vladan Đokić.
Od ukupno 62 člana Senata, sednici je prisustvovalo njih 57, a od tog broja 51 član glasao je za prof. Đokića, dok je 6 listića bilo nevažeće, navodi se u saopštenju Univerziteta u Beogradu.
Predstavljajući predlog programa rada u naredne tri školske godine, Đokić je istakao nekoliko ključnih tačaka: finansijsku sigurnost, afirmaciju pozicije Univerziteta, unapređenje studija, obrazovanja i studentskog standarda, aktivaciju nepokretnosti u vlasništvu Univerziteta, promociju naučnoistraživačkih delatnosti, podsticanje međunarodne saradnje i povećanje broja stranih studenata, unapređenje ljudskih resursa i društvenu odgovornost.
”Brojni izazovi su pred nama, ne samo pred našim Univerzitetom, nego pred čitavom akademskom zajednicom, mnogi univerziteti u Evropi suočavaju se sa problemima finansiranja i izbora nastavnika. Da bi se odgovorilo na ove izazove, evropski univerziteti se udružuju i pokušavaju da nađu zajednička rešenja, zbog čega je Univerzitet u Beogradu aktivan član više vodećih akademskih asocijacija”, istakao je Đokić.
U vezi sa nekretninama Univerziteta, on je precizirao da se aktivno radi na tome da se uzurpirana i zanemarena imovina povrati i koristi u svrhu nagrađivanja najboljih studenata i istraživača.
Izbor rektora trebalo bi da bude održan na sednici Saveta Univerziteta u Beogradu 9. maja ove godine, u Rektoratu, navodi se u saopštenju.
Senat je usvojio i odluku o raspisivanju konkursa za upis nove generacije studenata za školsku 2024/25 godinu, prema kojem će na 369 programa na svim nivoima studija moći da bude upisano 26.438 studenata, a odluku o broju budžetskih studenata donosi Vlada Srbije.
Senat Univerziteta u Beogradu doneo je odluku o izboru u zvanje gostujućih profesora Univerziteta u Beogradu dr Patrika Gejna sa Univeziteta Alto u Helsinkiju i dr Danila Mandića sa Imperijal koledža u Londonu, ističe se u saopštenju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala