- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Postignut dogovor da Izborni zakon BiH bude upućen u Parlamentarnu skupštinu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
Pratite nas
Spremni smo da pokušamo u narednih par dana da uputimo Izborni zakon BiH na odlučivanje u Parlamentarnu skupštinu i da vidimo na koji način možemo da deblokiramo evropski put, izjavio je predsednik SNSD-a Milorad Dodik.
"Žao nam je što je došlo do zastoja nakon dobijanja statusa pregovarača, došli smo u situaciju da tražimo rešenje", rekao je Dodik nakon sastanka partnera u vlasti na zajedničkom nivou - srpske strane, bošnjačke strane i lidera HDŽ-a Dragana Čovića.
Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da bi problemi u BiH bili rešeni usvajanjem izbornog zakona BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH, prenosi RTRS.
"Čini mi se da je rešenje u tome da do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvojimo izborni zakon BiH", rekao je Čović.
Predsednik SDP-a Nermin Nikšić je istakao da mu je žao što je zaustavljen početni zamah.
"Ovaj današnji sastanak je završen na način da smo opredeljeni da, kako su to rekli i moji prethodnici, se pokušamo vratiti na EU put, da deblokiramo taj, da se okrenemo rešavanju pitanja. I ono što smo dosad postizali je da zajedničkim dogovorom dođemo do zakonskih rešenja koja ćemo mi donositi, a ne koja će biti nametnuta", rekao je Nikšić.
Predsednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković istakao je da je danas tokom razgovora bio drugačiji ambijent i da su politički akteri uspeli da se dogovore o "veoma, veoma teškim pitanjima".

Stevandić: Narodna skupština uz četvrtak će usvojiti Izborni zakon Srpske

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da će sutra biti usvojen Izborni zakon Republike Srpske.
"Narodna skupština sutra će usvojiti svoj Izborni zakon. Ostavićemo dovoljno vremena kolegama iz FBiH da u kontaktu sa faktorom iz Republike Srpske vidimo da li možemo naći zajednički sadržilac koji će onemogućiti intervencionizam, napraviti izborni zakon po volji građana BiH, provesti izbore", rekao je Stevandić nakon sastanka sa liderima stranaka koje su partneri na nivou BiH, prenosi RTRS.
Stevandić je naveo da se na sastanku nisu saglasili o pitanju rezolucije o Srebrenici, istakavši da Srpska ne prihvata da bilo ko iz BiH to može postaviti kao stav BiH jer za to nema odluke Predsedništva ni drugih organa.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala