Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Poslanik SNS: Voleo bih da zvanično prekinemo put ka EU

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastave Srbije i EU
Zastave Srbije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
Pratite nas
Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović izjavio je, komentarišući odluku da prošlogodišnji Briselski i Ohridski sporazumi Beograda i Prištine postanu deo evropskih integracija, da bi voleo da Srbija zvanično prekine put ka Evropskoj uniji.
On je na društvenoj mreži Iks napisao da „nikada nije imao iluziju da EU ne želi Srbiju”, ali da mu je bilo „odvratno što smo mi u Srbiji toliko želeli njima da se pridružimo”.
„Lično, nikada nisam želeo da Srbija uđe u EU, jer sistem vrednosti koji EU afirmiše mi je odvratan. Voleo bih da zvanično prekinemo naš put ka EU i da na to slepo putovanje stavimo tačku. EU? Ne, hvala”, naveo je Đukanović na Iksu.
Govoreći o odluci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da podrži prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope, on je ironično napisao „Bravo za Savet Evrope”.
„Radi mene, bar što se tiče tih evropskih licemera, nisu imali nikakvu potrebu da danas dokazuju koliko nas ne žele i koliko kod njih ne postoji nikakav princip. No, za razne neverne Tome možda je ovo otrežnjenje bilo neophodno”, dodao je Đukanović.
Ambasadori zemalja Evropske unije (EU) usvojili su dopune i izmene poglavlja 35 pristupnih pregovora sa Srbijom koje se odnose na obaveze koje za Srbiju proizlaze iz sporazuma postignutih s Kosovom prošle godine u Briselu i Ohridu.
Usvajanjem ove pozicije, obaveze Srbije iz Briselskog i Ohridskog sporazuma postaju sastavni deo procesa pristupanja Srbije u EU.
Nakon toga, Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) podržala je večeras prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope i pozvala Komitet ministara da donese takvu odluku.
Nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo kojim se preporučuje prijem Kosova u Savet Evrope na današnjoj sednici u Strazburu podržao je 131 poslanik, dok je 29 glasao protiv.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala