- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Osnivač ruske mreže koja je osvojila svet: Šta je Pavel Durov otkrio u intervjuu Takeru Karlsonu

© Foto : Pavel Durov / facebookPavel Durov
Pavel Durov - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
Pratite nas
Osnivač platforme „Telegram“ Pavel Durov, koji je nastanjen u Dubaiju, u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu rekao je da američke korporacije „Epl“ i „Gugl“ vrše veliki pritisak na rad njegove aplikacije, a ne vlade.

„Rekao bih da najveći pritisak na Telegram ne vrše vlade, nego 'Epl' i 'Gugl'. Kada je reč o slobodi govora, te dve platforme mogu cenzurisati u suštini sve što možete da pročitate na svom pametnom telefonu“, rekao je Durov.

Kako je dodao, te kompanije su nagoveštavale da ako Telegram ne bude poštovao njihova pravila, mogao bi da bude obrisan iz prodavnica aplikacija.
Durov je takođe kazao da se trudi da ne posećuje „velike geopolitičke sile“ kao što su Rusija, Kina i SAD, gde vlasti udeljuju povećanu pažnju Telegramu.
„Idem u zemlje gde sam siguran da su njihovi postupci u skladu sa onim što mi radimo, sa našim vrednostima“, rekao je Durov.
On je napomenuo da ima mogućnost da ide u SAD, ali se trudi da to ne radi jer je tamo pod budnom pažnjom FBI i vlasti.
„Privlačimo previše pažnje FBI, bezbednosnih službi, gde god da se nalazimo u SAD. Navešću primer. Poslednji put kada sam bio u SAD, sa mnom je bio inženjer koji radi za Telegram. Službenici ili agenti iz sfere sajber bezbednosti su pokušali tajno, iza mojih leđa, da zaposle mog inženjera“, rekao je Durov.
On je istakao da Telegram ne želi da bude politički igrač.
„Želimo da budemo neutralna platforma, nepristrasna koja ne zauzima bilo čiju stranu“, kazao je on.

Najvažnije iz intervjua:

- Na pitanje Karlsona odakle je, Durov je odgovorio da je to „duga priča“. Rođen je u SSSR, a kada je imao četiri godine njegova porodica se preselila u Italiju. Tamo je išao u školu, a nakon raspada SSSR porodica je otišla u Rusiju, gde je Durov stekao obrazovanje i osnovao društvenu mrežu „Vkontakte“. Krajem 2013. godine ju je prodao i napustio Rusiju.
- Ideja o stvaranju Telegrama pojavila se još dok je Durov bio u Rusiji. Pre dolaska u Dubai, gde se sada bazira Telegram, tim je razmatrao nekoliko drugih gradova: Berlin, London, Singapur, San Francisko, ali je svuda bilo birokratskih i drugih poteškoća.
- Durov je želeo da se nastani sa svojim timom u SAD, ali se predomislio nakon što su ga napali lopovi na ulici u San Francisku i pokušali da mu otmu telefon.
- Nikada nije osetio pritisak vlasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Po njegovim rečima, to je neutralna zemlja i „geopolitički nije povezana ni s jednom velikom supersilom“.
- Durov nikada nije imao cilj da postane bogat – on je imao cilj da postane slobodan.
- Telegram su koristili demonstranti u Hong Kongu, Kazahstanu i Belorusiji. Ali Telegram je dostupan svima - to je neutralna platforma.
- Tokom pandemije virusa korona Telegram je pomagao vlastima da šire informacije o merama predostrožnosti, ali nije zabranjivao ni kritike.
- Telegram trenutno broji preko 900 miliona korisnika. Durov predviđa da će ta brojka dostići milijardu u roku od godinu dana.
- Nakon juriša na Kapitol 6. januara 2021. godine, Telegram je dobijao pretnje i od predstavnika Demokratske i Republikanske partije.
- Durov je izjavio da podržava ono što Ilon Mask radi za razvoj mreže „Iks“, pošto ta društvena mreža „postaje sve veći pobornik slobode govora“.
Pogledajte još:
Sputnjik na udaru cenzure: Čitajte nas na Telegramu i gledajte na platformi „Odisi“

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala