- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Evropska svemirska agencija planira da izazove prvo veštačko pomračenje Sunca

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaDelimično pomračenje Sunca uočeno na zalasku u blizini Novosibirska.
Delimično pomračenje Sunca uočeno na zalasku u blizini Novosibirska. - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
Pratite nas
Evropska svemirska agencija pokrenula je program "Proba-3" u kom će prvi put u istoriji pokušati da izazove veštačko pomračenje Sunca. Ključ ove misije je lansiranje dva satelita koji će proučavati Sunčevu koronu, odnosno atmosferu koja okružuje nama najbližu zvezdu, što će nam omogućiti bolje razumevanje solarnog vremena.
Najveći izazov ovog projekta je letenje satelita u formaciji sa velikom preciznošću, a iskustvo koje ESA bude stekla u okviru ove misije biće dragoceno i za buduće projekte, prenosi Juronjuz.
Letelice "Koronagraf" i "Okulter" biće postavljene u formaciji čija se preciznost meri u milimetrima, na međusobnoj udaljenosti od 144 metra i većoj.
"Okulter" će leteti bliže Suncu i blokiraće Sunčev disk, bacajući senku za drugi satelit, na isti način na koji Mesec stvara senku na Zemljinoj površini tokom pravog pomračenja.
To će omogućiti da "Koronagraf" fotografiše unutrašnji deo regije korone, što je zbog zaslepljujuće svetlosti Sunca nemoguće u uobičajenim okolnostima.
"Proba" je inače akronim za " Project of Onboard Autonomy", a takođe na latinskom znači "hajde da pokušamo".

Predviđanje solarnog vremena

Kada sateliti završe sa fotografisanjem, tim na Zemlji poslaće komandu da se sateliti razdvoje na dovoljnu udaljenost, kako se ne bi sudarili.
Proučavanje Sunčeve korone pomoći će naučnicima da predviđaju solarno vreme, kao što su geomagnetske solarne oluje, koje mogu da utiču na satelite u orbiti, kao i na komunikacione i strujne mreže na Zemlji.
"To će nam pomoći da bolje razumemo brojne stvari, poput porekla solarnih vetrova. I dalje ima nekih pitanja na koja nemamo odgovor, posebno onih koja se tiču sporih vetrova", kaže Andrej Žukov, istraživač Kraljevske opservatorije u Belgiji.
"Spori vetrovi su oni koji variraju i koji nisu homogeni i uniformni. Još nije sigurno odakle potiču", dodaje Žukov.
Dva satelita se trenutno pripremaju za konačno spajanje u Belgiji, odakle će biti premešteni u Indiju i lansirani pomoću letelice " Polar Satellite Launch Vehicle" u septembru ove godine.
Vredi napomenuti da pomračenje koje će sateliti izazvati neće biti vidljivo na Zemlji, piše Juronjuz.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala