Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Evropa gađala Srbe a pogodila sebe u nogu

© Sputnik / Alekseй VitvickiйZastave EU u Briselu
Zastave EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
Pratite nas
Odluka PSSE da takozvanom Kosovu da zeleno svetlo ka punopravnom članstvu u Savetu Evrope je veće poniženje za njih nego za nas jer su sebe i svoja načela stavili u istu ravan sa teritorijom koja je protektorat UN i na kojoj se ne poštuju ni osnovni postulati vladavine prava pa čak ni prava na život, kaže analitičar Dejan Vuk Stanković.
Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) na prolećnom zasedanju usvojila je preporuku za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, o kojoj će u konačnici biti odlučeno na Komitetu ministara na sednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja u Strazburu.

Evropi ova odluka može da se vrati kao bumerang

Politikolog dr Vuk Dejan Stanković ovu odluku je nazvao krajnje sramnom ali i napomenuo da ovaj presedan može Evropskoj uniji da se vrati kao bumerang.
„Mislim da je sama odluka najblaže rečeno drska i problematična, posebno ako se uzme u obzir da se SE bavi vladavinom prava ljudskim pravima i demokratijom, a svega toga nema na Kosovu*. Apsolutno se dole sprovodi aparthejd nad Srbima koji su isključeni iz svih političkih pora kao i iz društvenog života i trpe svakodnevno nasilje,“ kaže Stanković.
Srbi na KiM žive u stalnom strahu za svoj život i egzistenciju, dodaje naš sagovornik, pa je stoga još više šokantna ova odluka, ali ujedno i ponižavajuća za druge države u SE.
„Da teritorija koja je pod protektoratom Ujedinjenih nacija i na kojoj se ne poštuje ni minimum minimuma ljudskih prava niti ma neke konture vladavine prava u svojoj praksi dobije zeleno svetlo za SE! U isto vreme je Srbiju kao svoju punopravnu članicu izjednačio sa teritorijom koja nema međunarodno pravni subjektivitet. Ali ne samo nas, nego i sve druge države koje su u stvari ovim činom i same sebe negde simbolički ponizile. Jer nije isto biti jedna suverena država sa razvijenom stepenom vladavine prava i ono što je Kosovo,“ kaže Stanković.

Poniženje za sve članice sa međunarodnim subjektivitetom

Očigledno se radi o tome da se Kosovo zaista po svemu pretvori u jedinstven slučaj i da se kroz to polako ali sigurno, napominje Stanković, uvede u sve međunarodne institucije.
„Ovo je demonstracija moći zapadnog sveta, a pre svega glavnih političkih sponzora nezavisnog Kosova kao što su velike sile poput Nemačke, Britanije, Francuske koje stoje iza ovoga kao i Amerika. Na neki način ovo je i neka vrsta kazne Srbiji zbog samostalne i dosledne politike i odbijanja priznanja kosovske nezavisnosti, ali i samostalne politike po pitanju mnogih drugih otvorenih globalnih problema,“ ističe Stanković.
Naš sagovornik, tumačeći reči koje je šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE Biljana Pantić Pilja uputila prisutnima u SE da je ovo „presedan kojim otvaraju Pandorinu kutiju“, kaže sledeće:
„Pre ili kasnije može doći do situacije gde će se neke druge teritorije, bez punog pravnog kapaciteta, pojaviti sa sličnim zahtevom. Tako da je ovo opasno poigravanje koje može da se vrati kao bumerang onima koji su ovo inicirali i podržali,“ ocenjuje Stanković.
U Evropi ima, podseća sagovornik Sputnjika, drugih secesionističkih pokreta sličnih kosovskom, a odnosi snaga se u svetu menjaju i nikad se ne zna kad, ko i u kom trenutku može da krene stopama kosovskih Albanca.
„Ne znamo koja velika sila možda ima pretenzije na neke evropske teritorije i etničke zajednice, a kada se jednom nešto uradi onda može da se očekuje da se jednoga dana kosovski presedan desi još negde, samo u nekom drugom obliku,“ napominje Stanković.
Ne postoji nijedan razlog, ističe Stanković, da Kosovo bude deo Saveta Evrope, jer sve ono što su osnovni principi SE na Kosovu ne postoje i utoliko je ovo još više sramotan odluka za SE koji je i sebi pucao u noge.

Odluka Srbije neće biti laka

„Ni odluka Srbije da li da ostane ili ne u SE neće biti nimalo laka jer ako izađe iz ove organizacije, Kosovo neće imati ko da zaustavi ka članstvu u dalje evropske institucije, a ako ostanemo ispašće da smo prihvatili situaciju sa Kosovom,“ zaključuje naš sagovornik.
Inače, srpska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope je pre glasanja podnela 10 amandmana na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, a jednim od njih traži se odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo. Svi amandmani su odbačeni.
Protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope glasale su, između ostalog, Mađarska i Španija, a od 171 poslanika 131 je bilo za, 29 je bilo protiv, a 11 uzdržano.
Pogledajte i:
Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
SRBIJA
Ko sve nije podržao preporuku za prijem Prištine u Savet Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala