- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Beogradska filharmonija izvodi dela muzičkih oskarovaca na Kolarcu

© Foto : Sputnjiku ustupila Beogradska filharmonija/Marko ĐokovićBeogradska filharmonija
Beogradska filharmonija - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
Pratite nas
Beogradska filharmonija nastupiće u petak, 19. aprila, u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu s mladim violončelistom Santjagom Kanjon Valensijom, pod dirigentskom palicom Lija Kuokmana. Na programu će biti dela muzičkih „oskarovaca“ – Leonarda Bernštajna, Džona Vilijamsa i Efiha Volfganga Korngolda.
Sva tri američka kompozitora dokazala su se u filmskom žanru, kao i u klasici, a Džon Vilijams je jedan od najistaknutijih kompozitora filmske muzike u njenoj istoriji. Autor je više od stotinu filmskih partitura, od kojih je pet nagrađeno „Oskarom“.
Oskarovski program počeće Bernštajnovom partiturom za film „Na dokovima Njujorka“ s Marlonom Brandom u glavnoj ulozi, koji je nagrađen sa čak osam „Oskara“.
Na proramu će biti i Vilijamsov Koncert za violončelo i orkestar, kao i Simfonija u Fis duru Eriha Volfganga Konrgolda, takođe nagrađenog „Oskarom“ za muziku iz filma „Avanture Robina Huda“.
Santjago Kanjon Valensija je nosilac titule Bi-Bi-Si-jev umetnik nove generacije 2022, a kritika ga hvali kao jednog od najperspektivnijih mladih violončelista, saopšteno je iz Beogradske filharmonije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala