- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zadivljujući detalji bizarnog kristala napravljenog samo od elektrona /foto/

kristali - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
Američki fizičari postigli su revolucionarni podvig direktnim snimanjem slika takozvanog „Vignerovog kristala“, što je izazovan zadatak zbog složene prirode ponašanja elektrona.
„Bilo je mnogo, bukvalno stotine, napisanih radova o pronalaženju dokaza za Vignerov kristal na neki indirektan način i nikada nismo mislili da ćemo moći direktno da ga uhvatimo. Bila je to pomalo i slučajnost“, kaže Ali Jazdani, fizičar sa Univerziteta Prinston, prenosi portal Nju sajentist.
U normalnim uslovima, elektroni slobodno teku, ali na ekstremno niskim temperaturama sile odbijanja dovode ih do formiranja kristalne strukture, kako je predvideo fizičar Judžin Vigner 1934. godine. Nedavni napredak omogućio je naučnicima da stvore Vignerove kristale u laboratoriji.
Jazdani i njegov tim koristili su dva tanka lista grafena, svaki debeo samo jedan atom, u hladnom okruženju blizu apsolutne nule i podvrgnutih jakom magnetnom polju. Što je najvažnije, grafen je imao minimalne nesavršenosti kako bi sprečio zarobljavanje elektrona. Njihova studija objavljena je u časopisu Nejčr.
Prethodne metode dovele su do Vignerovih kristala indirektno, ali Jazdanijev tim ih je direktno snimio pomoću specijalizovanog mikroskopa koristeći kvantni efekat poznat kao tuneliranje. Ovo je omogućilo preciznu vizualizaciju rasporeda elektrona.
„Ono što nazivamo zakonima fizike često su samo matematički opisi nekog dela prirode. Konačni fizički zakoni verovatno ne postoje, što fiziku čini boljom“, ističe teorijski fizičar Sankar Das Sarma.
Prethodni eksperimenti koji su koristili slične metode suočili su se sa izazovima zbog okolnih materijala, čineći snimanje manje direktnim. Nasuprot tome, Jazdanijev tim je posmatrao elektrone raspoređene u trouglove koji se ponavljaju kako je predvideo Vigner.
Njihove slike su otkrile promene u strukturi kristalna pod različitim uslovima, kao što su temperatura i jačina magnetnog polja. Oni su primetili prelaze u egzotične elektronske tečnosti i prugaste formacije.
Njihovo istraživanje, koje još traje, obećava dublji uvid u ponašanje elektrona.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala