- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vučić razgovarao sa Plenkovićem: Kaznićemo napadače na hrvatske novinare u Pančevu

© Tanjug / FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJAAleksandar Vučić i Andrej Plenković
Aleksandar Vučić i Andrej Plenković - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na otvaranju Sajma privrede u Mostaru, da je danas razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i poručio da će napadači na hrvatske novinare u Pančevu biti kažnjeni.
On je rekao da ako je istina da su napadnuti neki hrvatski novinari na teritoriji Srbije, u Pančevu, pošto nije imao te informacije, već je to sada saznao, biti procesuirani.
"Najpre, ne samo da to osuđujem, već će naši nadležni organi uraditi sve da procesuiraju one koji su tako nešto učinili - to je nedopustivo, to je nedozvoljivo i tako nešto nigde kod nas ne sme da se događa, nigde u regionu", istakao je Vučić.
On je rekao daje imao kratak razgovor sa premijerom Plenkovićem. "Razgovarali smo i on mi je ukazao na jednu stvar, a neću da govorim o našim primedbama prema drugima kojih naravno ima - koliko hoćete, već o onome šta su primedbe na naš računa. I gledaćemo da ono što je normalno, racionalno, razumno, da ispravljamo i da popravljamo u svakom trenutku", rekao je Vučić.
Ranije danas, hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) uputilo je protestnu notu Srbiji, zbog, kako navode, napada na četvoricu hrvatskih državljana u blizini jednog lokala u Pančevu.
U saopštenju MVEP se navodi da su u tom ničim izazvanom "teškom napadu" napadnuta četiri državljana Hrvatske i dva državljana Srbije, koji su stali u njihovu odbranu.
"MVEP izražava najoštriju osudu ovog čina, koji je prema dostupnim informacijama očito nacionalno i etnički motivisan", navodi se u saopštenju i dodaje da očekuju "hitnu i jasnu javnu osudu tog napada od zvaničnika Republike Srbije".

Da imamo više iskrenosti u odnosima u regionu

Vučić je na otvaranju Sajma privrede u Mostaru poručio da se nada da ćemo imati više iskrenosti u budućnosti, svi jedni prema drugima - u srpsko-hrvatskim i u srpsko-bošnjačkim odnosima.
"Nadam se da ćemo imati više iskrenosti u budućnosti, svi jedni prema drugima i u srpsko-hrvatskim i u srpsko-bošnjačkim, ne bih da govorim o drugim odnosima, jer verujem da zajednički možemo da živimo, da napredujemo još mnogo brže. I mislim da nismo loši od svih drugih koji bi na kraju krajeva da nam budu i tutori i mentori", istakao je Vučić u obraćanju na otvaranju Sajma privrede u Mostaru.
Istakao je da kada govorimo o regionu da nam nije prvi put da se lideri susreću na Sajmu u Mostaru.
"I postala je nekako tradicija da uvek uz tradicionalno gostoprimstvo, gostoljublje naših domaćina, možemo da se družimo, možemo da razgovaramo o svim temama. Onda neretko gledamo ko će koga i kako zagušu, pošto smo naučili ne da radimo zajedno uvek u regionu već kako ćemo jednim protiv drugih da se borimo, a da se to uvek baš ne vidi direktno, da to ni Evropljeni ne vide, da oni ne otkriju, da nam glavni cilj bude da onaj drugi ne uspe mnogo više, nego da svi zajedno uspemo i ja se nadam da ćemo to moći da promenimo", naglasio je Vučić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala