- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska artiljerija u zoni SVO - Sputnik Srbija

UŽIVO Bela kuća: Oružane snage Ukrajine trenutno u neverovatno stresnom položaju

Pratite nas
Dron Oružanih snaga Ukrajine oboren je kao rezultat duela ruskih i ukrajinskih dronova iznad Dnjepra. Ukrajinska vojska je rasporedila protivvazdušni raketni sistem Patriot u Odeskoj oblasti. Većina ostrva u delti Dnjepra nalazi se pod kontrolom ruske vojske.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:20 16.04.2024
Kijev je inicirao sastanak Saveta Ukrajina-NATO o isporukama PVO i raketa, saopštio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
Kijev će uputiti zahtev za sazivanje sednice Saveta Ukrajina-NATO o isporukama PVO sistema i raketa, saopštio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
„Ukrajina će podneti zahtev za sazivanje sednice Saveta Ukrajina-NATO o odbrani neba, isporukama PVO, odgovarajućih sistema i raketa“, saopštio je Zelenski na svom Telegramu.
Govoreći o novoj inicijativi Kijeva, Zelenski je kritikovao zapadne partnere zbog činjenice da pravila za pružanje pomoći nisu jednaka.
„Za ova dva dana već smo sve čuli: o različitim sukobima – ovde u Evropi i na Bliskom istoku, različitim nivoima pretnji, različitom vazdušnom prostoru“, rekao je on.
Zelenski se 15. aprila dva puta požalio da zapadni partneri zemlji ne pružaju istu pomoć kao Izraelu, iako nijedna država nije članica NATO-a.
21:08 16.04.2024
21:01 16.04.2024
Oružane snage Ukrajine trenutno se nalaze u neverovatno stresnom položaju, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu nacionalne bezbednosti Bele kuće Džon Kirbi novinarima tokom leta američkog predsednika Džozefa Bajden iz Vašingtona u Pensilvaniju.
„Posebno je stresna situacija u Donbasu, gde Rusi nastavljaju da napreduju zapadno od Avdejevke. To je mali, svakodnevni progres. Oni napreduju dublje u odnosu na odbrambene linije ukrajinskih snaga. I ne samo na istoku. Evidentno je neko kretanje i na jugu“, istakao je predstavnik Bele kuće.
Prema njegovim rečima, Oružanim snagama Ukrajine „hitno je potrebna municija“.
20:47 16.04.2024
20:02 16.04.2024
Članice NATO-a treba da „kopaju dublje“ i obezbede Kijevu neophodnu municiju i PVO sisteme, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon razgovora sa rumunskim predsednikom Klausom Johanesom.
Stoltenberg je na društvenoj mreži „Iks“ istakao da je Rumunija od odlučujućeg značaja za zaštitu istočnog krila NATO-a i odana je podršci Ukrajini.
19:39 16.04.2024
Ujedinjene nacije nemaju forenzičke sposobnosti i mandat da utvrde ko tačno granatira Zaporošku nuklearnu elektranu, izjavio je na konferenciji za medije portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.
„Nemamo forenzičke mogućnosti da saopštavamo o ovim udarima. Nema ih ni IAEA. Nemamo ni mandat za istragu“, rekao je Dižarik odgovarajući na pitanje da li generalni sekretar UN Antonio Gutereš smatra da bi organizacija trebalo da zna ko je odgovoran za napade na nuklearku.
19:02 16.04.2024
Masovna primena dronova sa ruske strane otežala je položaj ukrajinske vojske kod mesta Časov Jar, ocenio je ukrajinski general u ostavci Sergej Krivonos.
„Oni oko Časovog Jara aktivno primenjuju različite dronove, kao i sredstva za radio-elektronsko ratovanje i to im obezbeđuje dominantnu poziciju“, rekao je general za Jutjub kanal „Direktno“.
Prema njegovim rečima, Ukrajinci praktično ne mogu da koriste klasičnu vojnu tehniku na tom delu fronta.
Kako je naveo, bespilotna letelica vrednosti do 2.000 dolara sa lakoćom može da uništi oklopnu tehniku vrednu 10-20.000 dolara.
17:16 16.04.2024
Na desnoj obali Dnjepra uništeno je lažno vozilo hitne pomoći u kojem se nalazila minobacačka posada ukrajinske vojske sa naoružanjem i grupa operatera FPV dronova, saopštio je svom Telegramu gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo.
Prema njegovim rečima, ruske izviđačke snage više puta su dokumentovale da ukrajinska vojska koristi sanitetska i druga civilna vozila za transport vojnika i naoružanja u zoni borbenih dejstava.
17:08 16.04.2024
Sjedinjene Američke Države smatraju da je moguće da će Rusija odgovoriti na korišćenje suverene imovine i procenjuju rizike povezane sa tim, izjavila je na brifingu američki ministar finansija Dženet Jelen.
Prema njenim rečima, SAD takođe razrađuju različite scenarije, usmerene na smanjenje navedenih rizika.
17:08 16.04.2024
Ruski vojnici obezbedili su pratnju naredne rotacije posmatrača misije IAEA u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Radi bezbednosti posmatrača IAEA duž cele trase od naznačenog prelaza – porušenog mosta kod naselja Kamensko u Zaporoškoj oblasti, od 7 do 19 časova proglašen je prekid vatre, koji su strogo poštovali svi vojnici Rusije“, navodi se u saopštenju.
U saopštenju se dodaje da su pre početka ruski demineri pregledali područje da li ima neeksplodiranih predmeta i ukrajinske municije.
„U okviru misije stigla su četiri inspektora. Njihov zadatak je da prate i procene bezbednosno stanje Zaporoške NE“, precizira se u saopštenju.
16:41 16.04.2024
U Dnjepropetrovskom okrugu Hersona odjeknule su eksplozije, saopštio je načelnik gradske vojne administracije Roman Mročko.
15:58 16.04.2024
15:51 16.04.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kijevskoj, Černigovskoj, Sumskoj, Polstavskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine.
15:47 16.04.2024
Zakon o pooštravanju mobilizacije, koji je danas potpisao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, potpuno će uništiti Ukrajince, smatra portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Dokrajčiće Ukrajince“, napisala je Zaharova na svom Telegramu komentarišući potpisivanje ovog zakona.

15:41 16.04.2024
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je skandalozni zakon o pooštravanju pravila mobilizacije u toj zemlji.
Parlament je usvojio dokument prošlog četvrtka.
Prema zakonu:
- vojni obveznici imaju rok od 60 dana od stupanja zakona na snagu da obnove svoje podatke u vojnom odseku direktno ili onlajn;
- poziv će se smatrati uručenim iako nije predat obvezniku na ruke: ako vojni obveznik nije kod kuće kao datum uručivanja poziva uzimaće se datum kada je udaren pečat o nemogućnosti dostavljanja poziva;
- svi muškarci od 18 do 60 godina biće obavezni da sa sobom nose vojnu knjižicu, a na uvid mogu da je traže iz vojnog odseka, policija ili graničari;
- u slučaju kršenja ovih pravila predviđene su sankcije: od kazni do oduzimanja vozačke dozvole ili privođenja na silu u vojni odsek (u slučaju neodazivanja na poziv);
- Zakonom su vojne obaveze oslobođeni zaposleni policije, pomoćnici poslanika i vlasnici strateških objekata (tj. Uticajni biznismeni);
- odlaganje javljanja u vojni odsek ukinuto je za studnete koji su pohađaju drugi po redu faktultet, a otežano je za invalide i njihove porodice;
Podsetimo, početkom aprila Zelenski je potpisao i Zakon kojim se snižava starosna granica za regrute sa 27 na 25 godina.
15:20 16.04.2024
Nakon oslobođenja Časovog Jara, ruska vojska će početi da napreduje prema Slavjansku i Kramatorsku, piše poljski list „Žečpospolita“.
„Nakon povlačenja Oružanih snaga Ukrajine iz Artjomovska, Časov Jar je postao centar ukrajinske odbrane na ovom području. Ako ruska vojska uspe da ga zauzme, na frontu će se formirati klin i Rusi će početi da napadaju naredna naselja DNR koja su pod kontrolom Ukrajine – pre svega aglomeraciju Slavjansk-Kramatorsk“, objašnjava list.
Kako se navodi, Rusi imaju „razornu“ superiornost nad neprijateljem u artiljeriji, a značajni ljudski resursi omogućavaju im da vode ofanzivu na nekoliko mesta odjednom.
13:53 16.04.2024
13:39 16.04.2024
U Zaporoškoj oblasti dignut je u vazduh poslanik Akimovskog okružnog veća, saopštio je šef Zaporožskog javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov na svom Telegram kanalu.
„Još jedan teroristički napad u Zaporoškoj oblasti. Stigla je informacija da su teroristi digli u vazduh jednog poslanika Akimovskog okružnog veća“, napisao je Rogov.
12:49 16.04.2024
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Ruske trupe su pogodile skladišta municije i goriva, kao i radionice za proizvodnju i skladištenje bespilotnih letelica u 133 regiona;
▪Ruske oružane snage su zauzele povoljnije pozicije na donjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 630 vojnika;
▪Ruske oružane snage su odbile dva kontranapada na kupjanskom pravcu, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 30 vojnika;
▪Grupa Istok je poboljšala položaj duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu;
▪Oružane snage Rusije su poboljšale taktičku situaciju i odbile 8 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 380 vojnika;
▪Ruske oružane snage su oborile šest krstarećih projektila Storm Šedov, proizvedene u Velikoj Britaniji i dve protivradarske rakete HARM.
12:01 16.04.2024
Dodatne mere za unapređenje civilne odbrane i osiguranje bezbednosti građana na severozapadu Rusije sada su posebno aktuelne u kontekstu intenziviranja diverzantskih i terorističkih aktivnosti ukrajinskih neonacista na teritoriji Ruske Federacije, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
Prema njegovim rečima, „pitanje je od posebnog značaja u kontekstu intenziviranja diverzantskih i terorističkih aktivnosti na teritoriji zemlje od strane ukrajinskih neonacista koji su usvojili fašističke metode".
„Pošto nije uspeo da postigne uspeh na bojnom polju, zločinački kijevski režim, uz podršku anglosaksonaca i njihovih poslušnika, i uz njihovu direktnu koordinaciju, namerno vrši sabotažu nad civilnim objektima, granatira pogranične ruske regione, koristeći vatreno oružje protiv civilno stanovništvo, vrši terorističke napade na mestima masovnog okupljanja ljudi, organizuje atentate na državne službenike, javne ličnosti i novinare“, naveo je sekretar Saveta bezbednosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala