- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Tbilisiju specijalne snage primenile biber sprej kako bi rasterale demonstrante /video/

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Tbilisiju
Protesti u Tbilisiju - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
U Tbilisiju su specijalne jedinice primenile biber sprej protiv demonstranata koji su blokirali ulaz u zgradu parlamenta, prenosi reporter Sputnjika.
Počelo je i privođenje demonstranata, a na lice mesta stigla su i vozila hitne pomoći.

Prema informacijama MUP-a Gruzije, pripadnici specijalnih snaga priveli su 11 osoba tokom protesta protiv spornog predloga zakona o stranim agentima, a povređen je i jedan od pripadnika specijalnih snaga, koji je prevezen na kliniku u prestonici.

Resor je apelovao na demonstrante da poštuju instrukcije i da se uzdrže od nasilnih radnji i napada na policiju.
Prethodno, gruzijski poslanici su ponovo započeli razmatranje predloga zakona „O transparentnosti stranog uticaja“. Istovremeno, glasanje o usvajanju dokumenta u prvom čitanju će se najverovatnije održati u sredu, 17. aprila.
Povodom toga, počeo je protest čiji su se učesnici okupili na aveniji Rustaveli ispred zgrade parlamenta, kao i u okolnim ulicama.
Parlament Gruzije je 7. marta 2023. godine u prvom čitanju usvojio predlog zakona o stranim agentima. Nakon toga su u prestonici zemlje počeli masovni mitinzi koje je rasterivala policija uz primenu suzavca i vodenih topova. Kasnije su vlasti povukle dokument iz parlamenta.
Trećeg aprila je vladajuća partija „Gruzijski san ponovo iznela sporni predlog zakona na razmatranje zakonodavnog organa. Ovaj put se umesto termina „agent stranog uticaja uticajem“ koristi pojam „organizacija koja sprovodi interese strane sile“. Ostatak sadržaja je nepromenjen.
Najzad, u Tbilisiju su obnovljeni protesti uz zahtev da se opozove predlog zakona. Lokalna opozicija tvrdi da je ovaj dokument analog ruskog i usmeren je „protiv prijatelja zemlje“.
Portparol ruskog Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je takve izjave apsurdnim, podsetivši da je prva zemlja koja je osmislila sistem borbe protiv stranih agenata, Sjedinjene Američke Države. On je dodao da je to sada postala globalna praksa.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala