- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Americi napokon shvatili na šta je Putin upozoravao

© POOL / Uđi u bazu fotografijaSamit Rusija-SAD u Ženevi
Samit Rusija-SAD u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
Konflikt u Ukrajini je mogao biti sprečen da je Vašington ozbiljnije shvatio zabrinutost Moskve za bezbednost Rusije, napisao je bivši savetnik Džordža Buša za Rusiju i Evroaziju Tomas Grem u članku za američki magazin Hil.
„Verovatni ishod sukoba biće teritorijalni ustupci u korist Moskve i bezbednosne garancije za Ukrajinu i Rusiju – nešto što se moglo postići mirnim rešenjem i pre nego što je počeo“, napisao je on.
S tim u vezi, autor članka je primetio da je Zapad odbio da razgovara o neprihvatljivosti širenja NATO-a na istok, potpuno ignorišući zabrinutost ruskog predsednika Vladimira Putina, koju je izrazio mnogo pre početka sukoba.
„Vašington je rekao da je to pitanje principa, iako on i njegovi saveznici iz NATO-a nisu ni nameravali da daju Ukrajini priliku da se pridruži alijansi u bliskoj budućnosti“, dodao je on.
Prema rečima Grema, sukob je mogao da se izbegne da su svetski lideri shvatili stvarni odnos snaga ili da su bili politički hrabriji. Kada počnu pregovori nakon nekoliko godina borbi, on je rekao da će na dnevnom redu biti postavljena dva pitanja: teritorija i bezbednosne garancije za smanjenje pretnje od pokretanja novih sukoba.
Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja NATO snaga u Evropi. Kremlj je napomenuo da Rusija nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.
Ranije je predsednik Vladimir Putin rekao da nije Rusija ta koja se pomerala ka granicama NATO, već su se oni bili ti koji su se približili - Moskva samo štiti svoj narod.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala