- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sve je jednostavno: Zašto Izrael misli da mora da odgovori na napad Irana

© AFP 2023 / JACK GUEZUS and Israeli army officers talk in front a US Patriot missile defence system during the Israeli-US military exercise "Juniper Cobra" at the Hatzor Airforce Base in Israel. File photo.
US and Israeli army officers talk in front a US Patriot missile defence system during the Israeli-US military exercise Juniper Cobra at the Hatzor Airforce Base in Israel. File photo. - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
Izrael će sigurno odgovoriti na iranski napad, samo je pitanje u razmerama, instrumentima i vremenu, smatra Grigorij Lukjanov, naučni saradnik Instituta za orijentalne studije Ruske akademije nauka.

„Izrael će odgovoriti u svakom slučaju. Celokupna spoljnopolitička strategija, celokupna bezbednosna strategija Izraela izgrađena je na maksimi da nijedan napad na izraelsku teritoriju ne može ostati bez odgovora i da taj odgovor mora da prevazilazi veličinu štete i udarac koji je nanet Izraelu i njegovim interesima“, rekao je ekspert Sputnjiku.

Prema njegovom mišljenju, ako se ovaj princip ne poštuje, Izrael rizikuje da izgubi suverenitet i da bude brzo uništen. Stoga, u sadašnjim uslovima, kada je Iran izvršio neviđen napad na izraelsku teritoriju po obimu i tehničkim mogućnostima, izraelsko vojno-političko rukovodstvo ne može ostaviti bez odgovora.
On je dodao da veličina i instrumenti izraelskog odgovora mogu da variraju.
„Ograničavajući faktor je to što će svaka vojna akcija velikih razmera zahtevati ozbiljne resurse, što, naravno, Izrael ima, ali dugoročna vojna konfrontacija velikih razmera sa Iranom je moguća za Izrael samo uz stabilnu podršku SAD i po mogućnosti uz postojanje snažne regionalne koalicije država“, rekao je Lukjanov.
On je takođe podsetio da je Izrael za vreme mandata Donalda Trampa posvetio veliku pažnju razvoju odnosa sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima za stvaranje takve koalicije, ali sada ona ne postoji, a Izrael je posle šest meseci operacija u Pojasu Gaze, izgubio reputaciju i sposobnost da akumulira podršku u arapskim zemljama. Osim toga, u samim Sjedinjenim Državama, dodao je Lukjanov, s obzirom da je izborna godina, ne postoji spremnost da se isporuče nove vrste naoružanja i daju informacije za napad na Iran.

„Ali to ne znači da će Izrael odustati od svoje namere da uzvrati. To što ste vi nazvali sabotažom, diverzijom i asimetričnim akcijama, takođe može biti veoma oštar i bolan odgovor Iranu. Podsećam, poslednjih godina Izrael je uspešno sabotirao nuklearni iranski program, stvorio obaveštajnu i diverzantsku mrežu koja je omogućila Izraelu ne samo da ima pune informacije o tome šta se dešava u Iranu, već i da zada bolne udarce“, rekao je on.

Ekspert je primetio da se na čelu države nalaze ljudi koji su u velikoj meri zainteresovani za eskalaciju: sama „provokacija u Damasku“ (napad na iranski konzulat) je akcija koja jasno ukazuje na smer u kojem razmišljaju izraelske vlasti.
„Što duže Izrael bude odlagao napad, gubici njegove reputacije će se povećavati, dok će se reputacija i uticaj Irana u regionu povećavati. To što iranska dejstva niko nije osudio osim zapadne države - UAE su zauzeli neutralnu poziciju, već to je izuzetno bolan signal za Izrael“, dodao je on.
Prema rečima Lukjanova, to bi moglo da utiče na odluku Izraela da odgovori, posebno nakon što je prošlo predviđeno vreme za odgovor od 24 sata i 48 sati.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala