- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta se krije iza naglog zaokreta Skoplja protiv Srbije

© AFP 2023 / Robert ATANASOVSKIProtesti u Skoplju, Makedonija
Protesti u Skoplju, Makedonija  - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
Promena političke situacije u Severnoj Makedoniji dovela je do toga da se gleda kroz prste stvaranju Velike Albanije dok u zemlji glavnu reč vode Albanci. Podržavanje Rezolucije o Srebrenici nije uopšte iznenađujuće niti šokantno, budući da je osnovni cilj albanskog političkog rukovodstva da zavadi i oslabi srpski narod kako u Srbiji, tako i u regionu.
Ovako makedonski političar i predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković gleda na izjavu Ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija da je Severna Makedonija kosponzor Rezolucije UN o Srebrenici.
Osmani je javno zatražio od svih članica UN da podrže rezoluciju i da bezrezervno osude navodni genocid.
Osmani je najavio i da će na prvoj sledećoj sednici makednoske Vlade predložiti izlazak te države iz inicijative „Otvoreni Balkan“.

Veru za večeru

Stoilković ističe da krivica albanskih političara iz Makedonije ne isključuje odgovornost makedonskih političara koji su, kako kaže, ušli u pregovore sa Albancima radi pridobijanja njihovih glasova na aktuelnim izborima.
Slobodno se može reći da taj deo makedonske političke elite igra jednu sramnu ulogu, jer je dozvolio Albancima da stvari aranžiraju onako kako njima odgovara. Albancima, naravno, odgovara da se uspostave što gori odnosi između Srbije i Makedonije, pošto oni investiraju na duži vremenski rok u Veliku Albaniju. Narušavanje odnosa sa Srbijom jedan je od ključnih preduslova da bi to mogli da realizuju, s obzirom na opšte dobro raspoloženje makedonskog naroda prema Srbiji i srpskom narodu, rekao je Stoilković za Sputnjik.
On ističe i to da nije bilo dovoljno samo glasati u Generalnoj skupštini UN, već su oni i kosponzori Rezolucije, što znači da su stepen neprijateljstva makedonske države prema srpskoj državi podigli na najviši nivo.
© Sputnik / Brankica RistićZastave Makedonije i Albanije
Dok su kod Zaeva Albanci uz zurle, gočeve i vezane zastave Albanije i Makedonije došli među prvima, kod Gruevskog je skup bio prepun srpskih obeležja. - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Zastave Makedonije i Albanije
Kakav će biti odgovor Srbije, Stoilković ne zna, ali pretpostavlja da će sa njim imati veze i Vaskršnji sabor Srbije, Republike Srpske i SPC, koji bi trebalo da obezbedi potpuno jedinstvo srpskog naroda i pošalje poruku i Severnoj Makedoniji.

Ujedinjeno Srpstvo

Stoilković ističe da je situacija vrlo jasna – Albanci su zacrtali svoje ciljeve, našli pogodno tle za njihovo izvršenje, imaju svoje ljude, a instalirali su i političku elitu koja im omogućava da suštinski rade šta požele.
Međunarodna zajednica koja pokušava da nam proda takozvano pomirenje preko otvaranja starih rana i širenja mržnje i neprijateljstva među narodima očigledno ima neke druge političke interese. Pored ovog poniženja Srbije i srpskog naroda, oni pokušavaju da izazovu i novu destabilizaciju u regionu i odgovor srpskog naroda mora biti jedinstven. Tu ne mislim samo na Republiku Srbiju, već i na Republiku Srpsku i celokupan srpski narod u okruženju, rekao je Stoilković.
© Foto : Youtube/Rutply TVAlbanci u Skoplju zatrpavaju temelj na kom je trebao biti postavljen krst visine 55 metara, Makedonija
Albanci u  Skoplju zatrpavaju temelj na kom je trebao biti postavljen krst visine 55 metara, Makedonija - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Albanci u Skoplju zatrpavaju temelj na kom je trebao biti postavljen krst visine 55 metara, Makedonija
Posledice će, kaže biti jasne na tom mikro planu, a za krupan plan ne treba brinuti budući da takva rezolucija neće biti obavezujuća. Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija služiće jedino za političko potkusurivanje, ali neće izazvati nikakve pravne posledice. Ipak, kaže naš sagovornik, posledice će postojati po pitanju saradnje u regionu.
Iz svih ovih razloga, priča o regionalnoj saradnji i stabilnosti, Otvorenom Balkanu i sličnim stvarima ne piju vodu i sledi jedno veliko preispitivanje celokupne politike u regionu, ali ne samo srpske, već svih činilaca.

Šta narod kaže?

Raspoloženje u narodu je jasno, kaže Stoilković i prenosi nam da su makedonski građani većinski protiv odluke da njihova država kosponzoriše Rezoluciju o Srebrenici. Ipak, njihov glas ne može da se čuje jer je „makedonska vlast u tuđinskim rukama.“.
Ovo svakako jeste još jedna cigla u zidu istorijskog beščašća Makedonije prema Srbiji. Ipak, to nije ništa novo i neočekivano, jer su sve države koje su proizašle iz bivše Jugoslavije građene na antisrpstvu, a i sa Makedonijom je isti slučaj. Koliko god to prikrivali i sakrivali, to polako ali sigurno uvek izađe na površinu, zaključio je Stoilković.
Rezolucija će biti predstavljena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u sredu, 17. aprila, a glavni sponzori su Sjedinjene Američke Države i Nemačka.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala