- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Nije tačno, nemojte da izmišljate“: Vučić odgovorio novinarki iz Sarajeva oko Srebrenice

© Tanjug / FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJAAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
Pred Međunarodnim sudom pravde je utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je to rekao odgovarajući na provokaciju novinarke iz Sarajeva koja je rekla da je Srbija kriva zato što nije sprečila genocid.
"Nije tačno, nemojte da izmišljate, utvrđeno je da Srbija ni na koji način nije odgovorna za genocid, tek toliko da imate u vidu. Nemojte da obmanjujete narod , kao što obmanjujete narod u Sarajevu da sam nosio snajper. Vi morate u Sarajevu da izmislite uvek nešto", rekao je Vučić.
On je prilikom obilaska privrednog sajma u Mostaru rekao da jeste učinjen užasan zločin i da, kada mi budemo podnosili predloge rezolucija recimo o Jasenovcu ili o Kragujevcu, Kraljevu, Jajincima i mnogim drugim stratištima, nećemo da kažemo ko je to počinio.
Vučić je rekao da ne razume zašto zemlje kao što su Nemačka i SAD hoće da se usvoji Rezolucija o Srebrenici u UN, jer to, kako je dodao, doboko deli narode na Balkanu i tako nas vraća u prošlost.
"To je tema koja duboko deli narode na Balkanu. To je tema koja duboko deli čak i ovu zemlju u kojoj se nalazimo. I ja ne mogu da razumem, da je to neko namerno uradio želeći da izazove dodatne konflikte. Razumem ja šta Bošnjaci hoće. Ali ne mogu da razumem šta je to što hoće Nemci, Amerikanci i svi ostali. Sve mi to nije ni malo jasno", rekao je Vučić novinarima govoreći o nacrtu rezolucije o Srebrenici tokom obilaska Sajma privrede u Mostaru.
Kako je rekao Vučić, umesto da govorimo o budućnosti, saradnji i privredi, mi se vraćamo u prošlost.
"Mi smo vraćeni 30 godina unazad i tu su nas vratili oni koji su nam sve vreme govorili - nemojte da gledate u prošlost. I kada smo nedavno imali predlog za raspravu na sednici Saveta bezbednosti o agresiji na Srbiju i Saveznu Republiku Jugoslaviju, onda su nam rekli zašto se vraćate 25 godina u prošlost. A onda su nas samo dan ili dva kasnije oni vratili, ali 29 godina u prošlost. Tako da, prošlost je dobra kad njima odgovara, prošlost nije dobra kad im ne odgovara. Budućnost je poželjna kad im odgovara, a nimalo nije dobra kad im ne odgovara", objašnjava Vučić.
On je dodao da je za nas važno da pokušamo da pronađemo racionalni izlaz, kako ne bismo bili više pogođeni.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da je više Srba ubijeno u Sarajevu za vreme opsade, nego što je stradalo u Srebrenici.
Dodao je da Srbi u BiH ne žele da žive sa narodom koji im želi da im prikači etiketu genocidnog naroda.
"Hoće da naprave mit o Srebrenici, a ona to nije" naglasio je Dodik.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala