- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Nevreme koje je jutros zahvatilo Hrvatsku - stiglo u BiH

© Sputnik / Lola ĐorđevićOborena stabla nakon nevremena, arhivska fotografija
Oborena stabla nakon nevremena, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
Jak olujni vetar praćen kišom koji je jutros zahvatio Hrvatsku, u poslepodnevnim satima stigao je u BiH.
U Banjaluci su naleti vetra i do 40 kilometra, očekuju se padavine, koje su u pojedinim delovima Republike Srpske već počele, i najavljeni pad temperature koji večeras neće iznositi više od osam stepeni Celzijusa.
Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Republici Srpskoj popodne i uveče očekuje se umeren do jak vetar, a u višim predelima u Krajini povremeno i olujne jačine. Očekuju se udari od 40 do 60 kilometara na čas.

Vetar obara stabla u Zagrebu

U Hrvatsku je jutros stigla najavljena promena vremena. Državni hidrometeorološki zavod je objavio posebno upozorenje na jake oluje s grmljavinama.
U Zagrebu je prepodne počeo da duva jak vetar, a jedno stablo palo je na parkirani automobil. Zagrebački vatrogasci su naveli da su do podneva imali već dva uklanjanja srušenih stabala.
Ranije je najavljeno da će u Hrvatskoj kiša i pljuskovi početi već prepodne sa severozapadu zemlje, a popodne će se proširiti i na ostale predele.
Zbog jakog vetra na snazi je žuto upozorenje za zagrebačku, karlovačku, osječku, gospićku, splitsku i kninsku regiju, kao i za srednju i južnu Dalmaciju. Na tim područjima mogu se očekivati olujni udari severoistočnog vetra. Očekivani najjači udari vetra biće veći od 65 km/h.
Za riječku regiju, zapadnu obalu Istre i severnu Dalmaciju na snazi je narandžasti meteoalarm zbog olujne bure. Najjači udari vetra biće 65-130 km/h, javio je hrvatski Državni hidrometeorološki zavod.
Za područje Kvarnera i Kvarnerića na snazi je crveni meteoalarm. Tamo je ujutro moguć mestimično jak jugozapadni vetar i jugo, a uvečevrlo jaka, mestimično olujna bura. Najjači udari vetra 35-65 čvorova (65-120 km/h), prenosi Jutarnji list.
Kao i u Srbiji, prognozirane su čak 20 stepeni niže temperature u odnosu na one od nedelje, kada su u Hrvatskoj oboreni aprilski rekordi.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala