- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Još od vremena Ivana Groznog Anglosaksonci maštaju kako da zauzmu evropski deo Rusije

© Sputnik / Rozhdestvenskiy Karta SSSR
Karta SSSR - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
Planovima Anglosaksonaca da Rusiji oduzmu suverenitet, između ostalog koristeći ukrajinski neonacistički režim, doživeli su krah: pokazalo se da je rusko društvo mnogo otpornije, nego što je Zapad mislio, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„Moć i potencijal Rusije su uvek iritirali Zapad. U zapadnim društvima se vekovima gajila ideologija sopstvene superiornosti. Istorija pokazuje da su više puta pokušavali da oslabe rusku državu, da ovladaju njihovim resursima. Sećamo se svih vojnih pohoda na našu zemlju i kako su se oni završili“, rekao je Patrušev u Arhangelsku na sastanku o bezbednosti na severozapadu Rusije.

Prema njegovim rečima, „treba se setiti neuspešnih pokušaja Britanaca još iz vremena Ivana Groznog da zauzmu sever evropskog dela Rusije“.
Tokom Prvog svetskog rata 1918. godine britanski marinci su se iskrcali u Murmansk i Arhangelsk, ali Crvena armija nije dozvolila intervencionistima da se učvrste, „časno porazivši osvajače“, dodao je Patrušev.
„Sada u Anglosaksonci još jednom postavili ciljeve da Rusiji oduzmu politički, ekonomski i kulturni suverenitet, koristeći širok spektar vojnih, terorističkih, informacionih, tehnoloških i finansijskih metoda, uključujući korišćenje ukrajinskog neonacističkog režima za sprovođenje podmuklih rusofobskih planova“, rekao je Patrušev.
„Ali ovim planovima nije bilo suđeno da se ostvare, pokazalo se da je rusko društvo mnogo ujedinjenije nego što je Zapad mislio“, naglasio je on.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala