- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Da li nam se dešavaju klimatske promene ili klimatske mene? | Energija Sputnjika

© Sputnik / Lola ĐorđevićVrućina
Vrućina - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
Da li su letnje temperature u prvoj polovini aprila nešto što nam se po prvi put dešava ili su ovakve, prema mnogima ekstremne, zapravo doživljene i preživljene u prethodnim periodima, pitanje je koje u današnjoj „Energiji Sputnjika“ postavljamo meteorologu Nedeljku Todoroviću.
Mnogi danas tvrde da je klimatske promene izazvao i izaziva čovek, brza industrijalizacija i potrošnja fosilnih goriva. Uz političku podršku zagovornici takozvane zelene agende tvrde da smo svi mi krivi za globalno zagrevanje, otopljavanje lednika, za suše, poplave, požare i druge elementarne nepogode, ali ne spore ono na šta su stručnjaci poodavno ukazivali – da ulazimo u novo ledeno doba.
Ono što se na prvi pogled vidi je da nas, obične ljude plaše ovakvim kataklizmičnim prognozama. Njihova mašta ide do tih razmera da krave optužuju za enormne količine proizvedenog metana, gasa sa efektom staklene bašte pa pozivaju ljude da prestanu da jedu meso. Ne bi me iznenadilo da sutra neko od njih pokrene akciju zabrane konzumiranja mesa proizvedenog prirodnim putem uzgojem domaćih životinja i založi se za to da svi moramo jesti meso iz epruvete. Ili da otpočnu sa strategijom smanjenja broja preživara među divljim životinjama, kako bi se „spasila Planeta“.
Klimatske promene su, očigledno je, postale globalna mantra, koju u svojim marketinškim ekonomskim i političkim delovanjima koriste mnogi, često da bi zamaskirali činjenice da se zapravo i ne bave zaštitom životne sredine jer, to im nije u finansijskom ili nekom drugom interesu.
Sagovornika „Energije Sputnjika“ pitamo zato da nam objasni dešava li se nešto novo, a što je izazvao čovek sa klimom na Zemlji. Nemamo, naravno, ideju da opravdavamo nebrigu prema prirodi i svim njenim stanovnicima, one koji nemilice uništavaju i zagađuju, pa svojim delovanjem (bacajući sve i svašta u vodotokove), na prime, izazivaju poplave.
Pitanje na koje tražimo odgovor je i to koliko su struka i nauka, ne samo meteorologija, u stanju da se izbore sa mnoštvom paušalnih ocena po pitanju klime i klimatskih promena. I ono koje se retko pominje, stiže li nam i kada to novo ledeno doba.
Energija Sputnjika, 16.4.2024.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala