- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Dan sećanja na Dušana Silnog, vladara u čije je vreme srpska država doživela vrhunac moći /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSarkofag cara Dušana u crkvi Svetog Marka u Beogradu
Sarkofag cara Dušana u crkvi Svetog Marka u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja na vladavinu cara Stefana Uroša IV Dušana Nemanjića, poznatijeg kao car Dušan Silni, za koga je rekao da je bio najveći srpski vladar, vojskovođa i zakonodavac, u čije vreme je srpska država doživela vrhunac vojne i političke moći.
Selaković je u crkvi Svetog Marka u Beogradu istakao da je potrebno da osvežimo sećanje našem rodu i proslavimo ime srpskog vladara, prvog cara Stefana Uroša IV Dušana Nemanjića.
© Sputnik / Lola ĐorđevićObeležavanje Dana sećanja na vladavinu cara Dušana
Obeležavanje Dana sećanja na vladavinu cara Dušana  - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Obeležavanje Dana sećanja na vladavinu cara Dušana
"Okupili smo se oko kivota sa zemnim ostacima čoveka za čiju ličnost srpska tradicija vezuje pojam slave i časti, gospodstva i sjaja, snage i mudrosti," rekao je ministar.
Selaković dodaje da je tokom stolovanja Dušana Silnog srednjevekovna srpska država doživela svoj vrhunac vojne i političke moći, kulturnog i privrednog i opšteg državnog razvoja, vrhunac svog teritorijalnog proširenja i uvažavanja u tada poznatom svetu.
"Car Dušan je bio veliki zadužbinar, ne samo srpske pravoslavne crkve već i Svete Gore, pravoslavnih svetinja u Svetoj zemlji i Jerusalimu, kao i crkve Svetog Nikole u Bariju. Njegov otac je započeo, ali je on dovršio gradnju Visokih Dečana. Taj manastir je najslikovitiji delić moći slave Dušanove Srbije i njegovog doba, voljom božijom i molitvama Svetog kralja Dečanskog, opstali netaknuti do današnjih dana da nas sećaju ko smo i šta smo, čiji smo potomci i šta imamo da branimo," poručio je ministar.
U besedi je Selaković napomenuo da je Stefan Dušan najveći srpski vladar, vojskovođa, zakonodavac, jednom rečju car, a da se za njega vezuje ozbiljno ustrojstvo države, njenih organa i službi.
© Sputnik / Lola ĐorđevićObeležavanje Dana sećanja na vladavinu cara Dušana
Obeležavanje Dana sećanja na vladavinu cara Dušana  - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Obeležavanje Dana sećanja na vladavinu cara Dušana
Selaković je istakao da za razliku od svih drugih vladara kojih se sećamo na dan njihove smrti, cara Dušana se sećamo na dan koji je u srpskom kalendaru upisan kao dan najveće slave, dan kada je daleke 1346. godine na državnom saboru u tadašnjoj srpskoj prestonici Skoplju, Stefan Dušan krunisan za cara, a Srbija postala carevina.
Cara Stefana Dušana Selaković ocenjuje kao najboljeg izdanka loze Nemanjića.
© Sputnik / Lola ĐorđevićCar Dušan Silni - najveći srpski vladar, vojskovođa i zakonodavac, u čije vreme je srpska država doživela vrhunac vojne i političke moći.
Krunisanje cara Dušana dogodilo se 16. aprila 1346. godine, na Vaskrs u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Car Dušan Silni - najveći srpski vladar, vojskovođa i zakonodavac, u čije vreme je srpska država doživela vrhunac vojne i političke moći.
Njegove zadužbine bile su rušene i u vreme osmanske okupacije, ali i u moderno doba kada su Albanci srušili njegov spomenik u Prizrenu, a potom u martovskom pogromu spalili manastir Svetih Arhangela.
"Ali kao ni oni u 16. tako ni ovi okupatori u 21. veku ništa nisu naučili o Srbima. Ni tada ni danas večnu svetlost ličnosti i dela cara Stefana Dušana nisu niti će uspeti da pomrače. Ona će ostati dokle zadnje srce srpsko u grudima bije da nam bude motiv i nadahnuće da čuvamo ime i obraz, da čuvamo čast i Otadžbinu Srbiju i predanje da je Lazar stradao braneći carstvo Dušanovo, a zadobio carstvo nebesko," kaže Selaković.
Ministar smatra da treba da se odužimo takvom vladaru kroz škole koje će se zvati po njemu, kroz spomenike, kroz kulturu sećanja onako kako su to činili Đura Jakšić, Paja Jovanović, Vasa Pomorišac i Jovan Dučić.
Obeležavanju Dana sećanja na Dušana Silnog prisustvovala je ministarka pravde Maja Popović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a i drugi.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala