Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Brnabić: Manevarski prostor Srbije u Savetu Evrope mali, istina i pravda na našoj strani

© Sputnik / Lola ĐorđevićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić rekla je da je manevarski prostor Srbije, po pitanju predloga da tzv. Kosovo postane članica Savet Evrope veoma mali, ali da su uz nas istina i pravda.
"Teško je da pobedimo u toj borbi, ali je uz nas i istina i pravda. Sasvim je jasno da su tri preduslova bila formiranje ZSO, prestanak ilegalne eksproprijacije na severu KiM i vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani. Hvala onima koji su jasno rekli da ovo urušava kredibilitet SE, da je nakon ovoga i ako se ovo progura više ništa i ne znači SE", rekla je Brnabić odgvarajući na pitanje novinara da li ohrabruje to što su Italija i Mađarska amandmanom tražile da preduslov bude formiranje ZSO.
Ona je podsetila i da je SE zaštitnik ljudskih prava i vladavine prava.
"Koja ljudska prava postoje za Srbe i druge nealbance na KiM. Nemaju čak ni pravo glasa, nemaju ni pravo da prime penzije u dinarima, nemaju pravo na pravnu pomoć kada ih neko nelegalno privede. Nemaju pravo na pravično suđenje, nemaju pravo da njihova deca imaju bezbednost. Ništa od toga ne postoji na KiM koji je trenutno pod upravom privremenih institucija", dodala je ona.
Kako je rekla, sada se ozbiljno priča da tzv. Kosovo, kao takvo uđe u SE:
"Sve i da su međunarodno priznata zemlja, a nikada neće biti, sa ovakvim standardima u oblasti ljudskih prava i vladavine prava oni ne bi mogli da postanu deo SE. Verujem da mnogi od njih osećaju sramotu za ovo što rade sad. I oni koji su predstavnici u SE i kada moraju da glasaju za to i da daju svoju podršku. Znaju da to duboko nije u skladu sa pravilima i procedurama SE", rekla je Brnabićeva.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala