Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić o novim napadima Zapada: Udarili su na velikog junaka - na Srbiju

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2024
Pratite nas
Nama izgledi nisu veliki, protiv sebe imamo najdominantnije sile sa Zapada, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici.
„Svi su sponzori te rezolucije, 17 zemalja sa izuzetkom Čilea i Novog Zelanda, a glavni su Nemačka i Ruanda. Suprotstavićemo im se snažnije nego što misle“, rekao je predednik, gostujući u Jutarnjem programu RTS.
"Dobili smo zvaničan stav da će lobirati i boriti se za tu rezoluciju, ja sam u istom razgovoru odgovorio da nisam očekivao drugačije. Kakvog junaka imate protiv sebe i moraćete da se borite, pošto i mi mislimo da se borimo", rekao je Vučić, ali i dodao da je metaforički rekao "junaka", ali da Srbiju i smatra junakom.

Rezolucijom o Srebrenici otvara se Pandorina kutija

Vučić je rekao da će se Srbija boriti za istinu i poručio da će se oni koji je zagovaraju, suočiti sa tim da neće biti jednoglasno.
"Na silu to uradite kao što ste uvek radili na silu, ali ćete ovog puta se suočiti sa činjenicom da neće biti jednoglasno. A svaki put je do sada bilo jednoglasno. Mi čujemo, nama i ruski prijatelji kažu, otvorili su Pandorinu kutiju. Pa svake godine će da imaju samo predloge rezolucije o genocidu počinjenih nad sovjetskim narodom. Pa kako ćete da objasnite da nije genocid da ubijete preko 20 miliona sovjetskih građana?", rekao je Vučić.
"Kako ćete da objasnite da nije genocid nad Jermenima, sa milion i po ubijenih Jermena koje su Turci pobili? I Turci su naravno sponzori rezolucije protiv nas. Ali nije to protiv nas, to je civilizacijska vrednost. Pa pošto je civilizacijska vrednost, biće mnogo civilizacijskih vrednosti u budućnosti", dodao je Vučić.
Kako je poručio, Srbija će se braniti zarad civilizacijskih vrednosti dokle god hoće, kako god hoćemo, kao nestalna članica Saveta bezbednosti.
"E sad, lepo, pošto ste se kandidovali sa dve NATO zemlje iz Istočne Evrope, sad ćemo da ih počistimo, da dobijemo tri puta više glasova nego te dve NATO zemlje zajedno, jer smo u mogućnosti da dobijemo tri puta više glasova od njih", istakao je Vučić.
Vučić je kazao da Srbija poručuje da jedna mala slobodarska zemlja štiti svoj integritet.
"Jer ne zaboravite, ta mala slobodarska zemlja je otvoreno govorila o tim zločinima koji su se dogodili u Srebrenici. Ne zaboravite da mi nikada to nismo krili. Za razliku od svih drugih. A ko u okruženju govori o zločinima nad Srbima? I u Prvom, i u Drugom svetskom ratu, i u ratovima devedesetih. Jel neko od njih došao da položi cvet bilo gde", rekao je Vučić.

Postoji šansa da se prijem Kosova u SE odloži

Kako je rekao, kada je reč o ulasku tzv. Kosova u Savet Evrope, može se desiti da se zalaganjem Francuske to odgodi.
Vučić je podsetio i na obećanja iz EU da se ništa od neće desiti dok se ne osnuje ZSO, ali su na to sad "zaboravili".
Ne možete nazvati prijateljima one koji komadaju našu teritoriju. Nikome ništa loše nismo rekli niti uradili, ali da ljudi znaju da je dobro napraviti razliku - da znamo ko nam dolazi na slavu i kome idemo na slavu, objasnio je predsednik.
Istakao je da će Srbija nastaviti da se bori.
"Mi ćemo se držati ne samo međunarodno javno-pravnih normi, već ćemo se boriti do poslednjeg trenutka za istinu i pravdu", poručio je.
„U svakom slučaju neće biti jednostavno. Poslali smo mnogo papira i zvaničnih pisama na različite adrese i nastavićemo to da radimo. Pozivaju me sa svih mogućih strana ne bi li me u nešto ubedili i kako bismo napravili tobože neki kompromis“, istakao je Vučić.
Međutim, naglašava da po tom pitanju nema kompromisa.
Vučić je kazao da će glasanje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope za prijem Kosova sutra proći, dodajući da je za Srbiju glavna bitka 16. maja.

Srbija mora praviti razliku ko su joj prijatelji, a ko partneri

Vučić rekao je danas da je važno da Srbija napravi razliku između toga ko su joj partneri, a ko prijatelji i dodao da će u narednom periodu Srbija imati više prilika da to sazna.
"Ne možete da kažete da su vam prijatelji oni (države) koji vam komadaju teritoriju i pri tome to nazivaju civilizacijskom vrednošću, a pri tome nazivaju to prijateljskim odnosom prema Srbiji. Hvala ti. Mnogo te poštujem. Mnogo si jak. Bićeš nam partner u milion stvari, ali nemoj baš da se družimo", rekao je predsednik Srbije za RTS.
On je ocenio da Srbija ni jednoj zemlji nije ništa loše uradila niti poručila i dodao da će u narednom periodu imati više prilika da sazna ko su joj "partneri", a ko "prijatelji".
On je dodao da će Srbija nastaviti saradnju sa partnerima, ali znaće ko su oni koje, kako je metaforički rekao "zove na slavu i kod kojih ide na slavu".

Nova vlada za 10 do 15 dana, pre majskih praznika

Vučić je rekao da očekuje da će nova Vlada Srbije biti izabrana za 10 do 15 dana, pre majskih praznika i da se sa novom vladom dočeka veliki sabor sa Republikom Srpskom.
"Da dočekamo vaskršnje praznike i veliki sabor sa Republikom Srpskom, sa novom vladom to bi imalo smisla", rekao je Vučić.
On je napomenuo da može da bude manjih pomeranja, ali da se nada da poslanici neće da se ljude ako budu morali da rade za prvomajske praznike.
Vučić je istakao i da će osnovni cilj nove vlade biti zaštita vitalnih nacionalnih i državnih interesa i da će ostati na slobodarskom kursu.
Rekao je i da je bio zadovoljan funkcionisanjem stare vlade, ali da nekih promena mora biti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala