- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistem grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kirbi: SAD neće učestvovati u presretanju ruskih raketa i dronova u Ukrajini

Pratite nas
Rusija je povećala intenzitet napada na ukrajinske energetske objekte do rekordnog nivoa, piše Si-En-En. Tokom noći, eksplozije su odjeknule u Dnjepropetrovsku. Ruske oružane snage pogodile su položaj francuskih plaćenika u Slavjansku koji kontroliše Ukrajina.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:24 15.04.2024
Ukrajinski portal „Strana“ saopštio je da su u Harkovu uvedene restrikcije struje.
22:14 15.04.2024
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski dva puta se požalio da zapadni partneri Kijevu ne pružaju istu pomoć kao Izraelu, iako nijedna država nije članica NATO-a.
„Izrael, Amerika, Velika Britanija, Francuska i Jordan su delovali zajedno... Izrael nije članica NATO-a i nije bilo potrebno aktiviranje člana 5 (o kolektivnoj odbrani)“, rekao je Zelenski u video-poruci objavljenoj na njegovom Telegramu.
22:00 15.04.2024
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
IAEA: Zaporoška nuklearka blizu nuklearnog incidenta, napadi se moraju prekinuti
21:48 15.04.2024
Američka administracija je praktično isključila mogućnost upotrebe Oružanih snaga SAD za presretanje ruskih raketa i dronova koji se koriste tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, bez obzira na učešće Vašingtona u odbijanju iranskog napada na Izrael.
„Znao sam da će se pojaviti ovo pitanje. Slušajte, radi se o različitim sukobima, drugačijem vazdušnom prostoru, različitim pretnjama“, rekao je koordinator za stratešku komunikaciju Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi na redovnom brifingu za novinare, odgovarajući na pitanje zašto SAD ne počnu da presreću ruske rakete i dronove u Ukrajini.
„(Američki) predsednik (Džozef Bajden) je od samog početka sukoba u Ukrajini jasno stavio do znanja da SAD neće učestvovati u ovom sukobu u borbenoj ulozi“, naglasio je Kirbi.
Istovremeno je podsetio da je Vašington isporučio Kijevu, između ostalog, i sisteme PVO.
21:43 15.04.2024
20:18 15.04.2024
Nemačka poziva Kinu da aktivno učestvuje u diplomatskim naporima za razrešenje ukrajinskog sukoba, piše agencija Blumberg pozivajući se na nemačke zvaničnike u svetlu posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Kini.
„Želimo da jasno stavimo do znanja Kini... da to (sukob u Ukrajini) krši naše osnovne interese... Ona treba aktivno da učestvuje u svim diplomatskim naporima za okončanje rata“, rekao je nemački zvaničnik agenciji.
Šolc je u nedelju doputovao u zvaničnu posetu Kini. Kako je saopštila nemačka vlada, pored ekonomskih odnosa, fokus aktuelne posete biće geopolitički izazovi i strategije održivog razvoja.
19:10 15.04.2024
Evropska komisija je dala preporuku Savetu Evropske unije da odobri plan Ukrajine o reformama, koji će omogućiti početak finansiranja Kijeva iz paketa od 50 milijardi evra, navodi se u saopštenju EK.
Ističe se da će nakon što EK preda pozitivnu ocenu Savetu EU, članice organizacije imati još mesec dana za usvajanje ovog predloga.
15:56 15.04.2024
Na severoistočnoj periferiji ukrajinskog grada Kropivnicki (Kirovograd) u Kirovogradskoj oblasti, verovatno u pravcu aerodroma, zabeležen je udar, saopštio je Sputnjiku koordinator nikolajevskog proruskog ilegalnog pokreta Sergej Lebedev.
15:52 15.04.2024
Mediji: Ukrajinci napravili analog ruskom „lancetu“
Ukrajinski konstruktori stvorili su novi model lutajuće municije koja je sposobna da pogodi ciljeve na operativno-taktičkoj dubini većoj od 100 kilometara, objavio je portal „Vojni specijalni projekat“.
Kako se navodi u tekstu, prvi uzorci već su poslati u zonu borbenih dejstava, uređaj prolazi kroz fazu ispitivanja. Namena drona je da uništi vazdušne (druge bespilotne letelice) i kopnene ciljeve. Može da nosi bojevu glavu težine do 3 kilograma. Brzina bespilotne letelice ne prelazi 180 kilometara na čas. Istovremeno, naziv modela se i dalje drži u tajnosti.
Portal navodi da bi ovaj dron trebalo da postane analog ruskog „lanceta“.
15:35 15.04.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kijevskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine.
14:10 15.04.2024
Zapadni saveznici Kijeva treba da priznaju realnost u ratnoj zoni u Ukrajini i promene format razgovora o mogućim opcijama za okončanje sukoba, piše novinar Berliner cajtunga Tomas Fasbender.
„Posle skoro 780 dana borbi, vreme je da se suočimo sa realnošću onoga što se dešava“, napisao je on.
Prema rečima autora teksta, priprema bilo koje ofanzive zahtevala bi od ukrajinske strane nekoliko stotina hiljada iskusnih vojnika, kao i prisustvo značajnih rezervi tehnike, naoružanja i municije. Istovremeno, novinar je nazvao „iluzornim“ cilj koji je proklamovao Kijev - da se izađe na granice iz 1991. godine, čak i ako se celokupna ekonomija zapadnih saveznika Kijeva prebaci u ratno vreme.
S obzirom na ovu okolnost, autor članka je naveo da bi Nemačka i zapadni političari trebalo da preispitaju svoj stav o prihvatljivosti pojedinih opcija za rešavanje sukoba.
„U Nemačkoj se stalno ponavljaju isti klišei: „Rusija nema pravo na pobedu. Ukrajina ne sme da izgubi". Ima. Mora. Kao da Nemačka ima pravo glasa. Da li vas uopšte zanima stvarnost?", upitao je Fasbender.
13:29 15.04.2024
Novi brifing ruskog Ministarstva odbrane:
🔹Uništena je prva ukrajinska stanica za elektronsko ratovanje Hmara u zoni specijalne operacije.
🔹Oružane snage Rusije su poboljšale taktičku situaciju na avdejevskom pravcu, gubici protivnika iznosili su 295 vojnika.
🔹Oružane snage Rusije uništile su komandni centar bataljona 13. brigade Nacionalne garde Ukrajine.
🔹Grupa Istok pobošljala je situaciju duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu.
🔹Jedinice gerupe Jug, Oružanih snaga Rusije zauzele su povoljnije položaje na donjeckom pravcu.
🔹Oružane snage Rusije su poboljšale situaciju duž linije fronta i izvele napade na ljudstvo i tehniku dve neprijateljske brigade na kupjanskom pravcu.
🔹PVO sistemi Oružanih snaga Rusije oborili su 270 ukrajinskih bespilotnih letelica i 6 projektila Hajmars.
🔹Ukrajinske oružane snage izgubile su oko 420 vojnika na donjeckom pravcu.
🔹Tokom kontrabaterijske borbe pogođeni su: samohodni artiljerijski sistem, kalibra 155 mm M109 Paladin, proizvedena u SAD, samohodno artiljerijsko oriuđe, kalibra 152 mm „Akacija“, samohodno artiljerijsko oruđe, kalibra 122 mm „Gvozdika“, tri haubice 122 mm D-30, haubica 105 mm M10, proizvedene u SAD
11:43 15.04.2024
09:36 15.04.2024
Ukrajina zatražila od Zapada da iznajmi sisteme PVO Patriot
Ukrajina je spremna da iznajmi od zapadnih zemalja protivvazdušne raketne sisteme Patriot za zaštitu od masovnih ruskih napada, izjavio je šef ukrajinskog MIP-a Dmitrij Kuleba.
„Kada sedimo iza zatvorenih vrata, govorim svim svojim partnerima: Dragi moji, hajde da ih iznajmimo, ako želite da oni (Patriot) pokrije vašu granicu", rekao je Kuleba televiziji TSN.
Prema njegovim rečima, trenutno su u toku pregovori o prebacivanju dve baterije Patriot i jedne baterije SAMP-T u Ukrajinu.
Ukrajina koristi nekoliko sistema Patriot koje je dobila od Sjedinjenih Država i Nemačke. Berlin je obećao da će Kijevu dostaviti još jedan kompleks i rakete.
07:40 15.04.2024
Ruske oružane snage pogodile su položaj francuskih plaćenika u Slavjansku koji kontroliše Ukrajina, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.
„Snažna eksplozija je odjeknula u Slavjansku u sedam ujutru, prema izveštajima naših drugova, doletela je na „lokaciju” gde su se nalazili ukrajinski artiljerci i, najverovatnije, Francuzi koji su dovezli samohodne topove Cezar“, rekao je sagovornik agencije.
On je takođe istakao je vojska blokirala trećinu grada, vrši se masovna provera dokumenata i pametnih telefona na ulici. Iz Pavlograda su, prema neproverenim podacima, stigla i neka kola Hitne pomoći.
07:29 15.04.2024
Lovci-bombarderi uništili su komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu uz pomoć visokoeksplozivnih bombi (ODAB), saopštila je pres-služba ruskog Ministarstva odbrane.
„Udar je izveden nevođenim vazdušnim bombama ODAB-500 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju“, navodi se u saopštenju.
07:20 15.04.2024
Eksplozije su odjeknule u Dnjepropetrovsku, javljaju ukrajinski mediji.
„U Dnjepru se čuju zvuci eksplozija“, navodi list.
07:17 15.04.2024
Posade višecevnih raketnih sistema „Grad“ sprečile su rotaciju jedinica Oružanih snaga Ukrajine na severskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
07:16 15.04.2024
Ukrajinska vojska dobila je francuske samohodne artiljerijske haubice Cezar, saopštio je Vladimir Rogov, šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“.
„Neprijatelj ima nove francuske samohodne topove Cezar. Neprijatelj ne štedi municiju, izvodeći masivne artiljerijske napade. Francuska nastavlja da snabdeva ukrajinske militante oružjem iz kojeg neprijatelj granatira oslobođeni deo Zaporožja", istakao je on.
07:12 15.04.2024
Zapad mora da sagleda borbe u Ukrajini iz perspektive realnosti i da promeni svoju viziju mogućih scenarija za okončanje sukoba, piše Berliner Cajtung.
List ističe da je Ukrajini za uspešnu kontraofanzivu potrebno nekoliko stotina hiljada iskusnih vojnika sa opremom, oružjem, transportom i municijom. List je kao drugi problem naveo nesposobnost Zapada da pridobije zemlje u razvoju iz BRIKS-a. Ovi faktori čine gotovo nemogućim da Ukrajina dostigne granice iz 1991. godine.
S tim u vezi, autor članka je sugerisao da zapadna politička zajednica treba da zauzme pragmatičan i realan pristup pitanju rešavanja sukoba.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala