- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Tišina iz Zagreba: Ko je i zašto srpskom ministru zabranio da uđe u kompleks Jasenovac

CC BY-SA 4.0 / Boris Stromar, cropped image / Spomen područje, Z-3411Jasenovac
Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2024
Pratite nas
Apsurdno je da se nekome zabrani poseta Jasenovcu, ako taj neko nije imao nikakve provokatorske namere ili obeležja. Još je apsurdnije da hrvatska država ni skoro dan posle zabrane poste srpskom ministru, da poseti Jasenovac nema objašnjenje zašto i ko je posetu zabranio, kaže hrvatski profesor Žarko Puhovski.
Ministru u Vladi Srbije zaduženom za odnose sa dijasporom Đorđu Milićeviću hrvatska policija je zabranila da priđe spomeniku žrtvama zloglasnog logora NDH Jasenovac, da zapali sveću i položi cveće.

Neobično ćutanje zvaničnika Hrvatske

Milićević je bio u radnoj poseti Srbima u okolini Novske, i to na njihov poziv, pa je ostalo nejasno zašto su mu hrvatski policajci "tek tako" rekli da ne može u Jasenovac jer je štićeno lice, iako nije tako tretiran dok je bio u hrvatskom nacionalnom parku „Paklenica“.
Hrvatska policija nije čak dozvolila Milićeviću ni da se fotografiše ispred spomen parka Jasenovac već mu je rečeno da odmah mora da napusti prostor države Hrvatske pri čemu su istakli da je naredba stigla sa vrha.
Nadležni hrvatski organi se o ovom slučaju do sada nisu oglasili niti dali obrazloženje zbog čega je Milićeviću zabranjeno da poseti spomen park Jasenovac.
Ovo poslednje nije jasno ni Žarku Puhovskom, hrvatskom profesoru, političkom analitičaru, filozofu, intelektualcu i bivšem predsedniku Hrvatskog helsinškog odbora.
„Ono što je bitno i što je problem jeste da do sada, iako je prošao gotovo ceo dan od tog događaja, sa hrvatske strane nema niti jedne reči. To mi se čini jako zabrinjavajuće jer je situacija veoma jednostavna. Ako se nije radilo o nekakvoj posebno ružnoj provokaciji od strane srpskog ministra, nema nikakvog razloga koji bi opravdao zabranu da on poseti Jasenovac,“ kaže Puhovski.

Zabrane su pogrešne i nedopustive

Naš sagovornik iz Hrvatske napominje da ne može da zna sve detalje jer nije bio prisutan na licu mesta, ne zna šta je druga strane možda rekla ili učinila što je, kako kaže, uvek loše ako se o nečemu sudi a ne znaju se obe strane.
„Ali Hrvatska koja je u ovom slučaju prva delovala nije našla za shodno da nas obavesti o čemu je reč, i budući da ništa do sada javno nije rekla, u ovom trenutku ne vidim da su imali neke razloge da opravdaju ovu zabranu. Mimo toga, takva zabrana je po mome sudu pogrešna i nedopustiva,“ smatra Puhovski.
S obzirom da ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava i da se srpskim zvaničnicima zabranjuje poseta kompleksa Jasenovac naš sagovornik kaže sledeće:
„Opet kažem sve to zavisi o tome ako je postojao neki razlog da se zabrana desi, na primer, da se nosila četnička zastava ili nešto slično, ali kako vidim da toga nije bilo razlog, dakle, nije postojao. Jer ako se ne javljate a nekoga ste za nešto optužili veoma često pretpostavimo da se ne javljate jer nemate opravdanje. Ovde mislim na hrvatsku stranu,“ napominje Puhovski.

Ko je naredio zabranu posete Jasenovcu

Povodom ovog incidenta prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić uputio je najoštriji protest Hrvatskoj.
Inače, Milićevića su na ulaz u kompleks Jasenovac opkolila tri policijska automobila pri čemu su zahtevali od njega da se odmah udalji od kompleksa Jasenovac.
Policijski službenik, koji se nije predstavio, naredio je da kombi sa ministrom i njegovim saradnicima odmah napusti Jasenovac.
„Okrenite vozilo i odmah se uputite ka graničnom prelazu Bajakovo, bez zadržavanja na teritoriji Republike Hrvatske“', naglasio je policajac, navodi se u saopštenju ministra.
Na njegovo pitanje „zašto mu nije dozvoljeno da kao građanin i kao Srbin poseti Jasenovac i zapali sveću žrtvama ustaša“, policajac je, kako se navodi, odgovorio da „ima naređenje s vrha“, ali nije imao odgovor na pitanje ko je tačno dao to naređenje. Umesto toga policajac je odgovorio da ne zna da li je odluka MUP-a ili Ministarstva spoljnih poslova, kao i da on samo sluša naređenja - a naređenje je jasno: "Srpski ministar ne sme ući u Jasenovac".
Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2024
SRBIJA
„Naređenje s vrha“: Srpski ministar sprečen da poseti Jasenovac, Srbija najavila protest Hrvatskoj
Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2023
REGION
Hrvatska skrivala mesecima: Međunarodni eksperti obišli Jasenovac i Zagrebu isporučili listu zahteva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala