Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Počelo prolećno zasedanje PSSE, tema i prijem tzv. Kosova u Savet Evrope

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije u zgradi Saveta Evrope u Strazburu
Zastava Evropske unije u zgradi Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2024
Pratite nas
U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) počelo je prolećno zasedanje koje će trajati do 19. aprila, a na dnevnom redu koji je utvrđen na plenumu predviđeno je pored ostalog da se razmatra i preporuka o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope.Naši najviši zvaničnici poručili su da će se Srbija do poslednjeg trenutka boriti da do toga ne dođe.
Komitet za pravna pitanja i ljudska prava danas treba da dâ svoje mišljenje o tome, a sutra i politički komitet, posle čega će se o prijemu tzv. Kosova raspravljati i na plenarnom zasedanju PSSE, izjavila je za Tanjug šef srpske delegacije Biljana Pantić Pilja.
Iz srpske delegacije navode da će se suprotstaviti argumentima kojima će ukazati na bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji, na to da Priština nije formirala ZSO kao i da se takvom odlukom krši i statut same organizacije.
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da je Srbija preduzela sve mere i da je pisao svim članicama Saveta Evrope, da je napisao 14 različitih pisama evropskim liderima, u kojim ih je pozvao da još jednom razmisle po pitanju prijema tzv. Kosova u Savet Evrope na PSSE, kao i da na Komitetu ministara njihov odluka bude drugačija.
Izjašnjavanje o zahtevu tzv. Kosova na plenarnoj sednici, a na osnovu izveštaja koji će prezentovati izvestilac PSSE za prijem tzv. Kosova u tu organizaciju Dora Bakojani, predviđeno je za utorak 16. aprila.
Protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope glasaće Mađarska, potvrdio je šef diplomatije Peter Sijarto, a to su najavili i predstavnici Španske socijalističke radničke partije premijera Pedra Sančeza i predstavnici Narodne partije.
Vlada Srbije formirala je 5. aprila, po nalogu predsednika Srbije, Radnu grupu koja će koordinisati aktivnostima svih državnih organa Srbije na planu sprečavanja prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.
Za rukovodioca radne grupe imenovan je v.d predsednika vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dok je za zamenika imenovan Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.
Kandidatura tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope prihvaćena je na sednici aprila prošle godine koju je podržalo 33 od ukupno 46 država članica, sedam zemalja bilo je protiv, pet uzdržano, jedna nije glasala.
Konačnu odluku o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope donosi Komitet ministara na sednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja u Strazburu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala