- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako prepoznati kvalitetne ubruse i isplati li se kupovati jeftine debele rolne

Ubrus - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2024
Pratite nas
Sve češće imamo priliku da za znatno manje para kupimo ogromni ubrus zbog čega smo uvereni da smo baš dobro prošli, ali da li je to tako. Činjenica kako se takvi „debeli“ proizvode prave može da nam da valjan odgovor.
Milion puta ste kupili neki jeftini ubrus, za recimo 90, 99, 110 dinara, pa još došli kući uvereni da ste pazarili jeftino. I upali ste u zamku. Za mali novac kupili ste ubrus koji samo deluje gabaritno, ali šta on u sebi krije?
Prava istina o njemu nije baš kao što na oko izgleda. Logično, sigurno ste se i pitali zašto je tako jeftin „bezimeni“ i kako se nekome uopšte isplati da ga prodaje.
Pa, isplati se i te kako.

U čemu je varka?

Naime, ubrusi koji deluju da imaju puno namotaja proizvode se na mašinama koje prave ogromna udubljenja, krupne rupe, koje kad se papir namota, stvaraju svojim izbočinama prostor između namotanih listova. Masa postaje vazdušasta, jednostavno je proširena i samim tim deluje da je rolna ubrusa ogromna, a u stvari je to varka sa udubljenjima.
Tako duboke perforacije u listovima dodatno kidaju papir i uništavaju njegov kvalitet i istrajnost. Takav ubrus će se brzo raspasti prilikom upotrebe, a vi ćete, da biste odradili započeto u kuhinji, namotavati više listova i svoju rolnu ubrusa potrošiti veoma brzo. I ne samo to, takvi ubrusi su često tanki, pa su gotovo prozirni - nemaju čvrstoću ni gustinu. I na sve to - često su i upitnog sastava, prenosi „Dnevnik“.
© Foto : Pexels/Photo by Polina Zimmerman Sitna udubljenja, sitne tačke, troslojan: To su karakteristike kvalitetnog ubrusa
ubrusi - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2024
Sitna udubljenja, sitne tačke, troslojan: To su karakteristike kvalitetnog ubrusa
Sigurno ste probali da oribate ogledalo tim ubrusom? Očekivali ste da iskoristite dva lista, kao što se dešavalo kad ste koristili kvalitetniji ubrus, ali ste sad sa ovim jeftinijim od 150 dinara morali da napravite džombu od 10 listova za samo jedno malo ogledalo, jer se u dodiru sa sredstvom za čišćenje onaraspada u komadiće i mrve, pa delovi ostaju po ogledalu.
I tako, sa sve više namotaja vaš ubrus se brzo potroši, pa novi kupujete pre nego što biste isto to uradili da ste pazarili kvalitetniji ubrus.

Kako prepoznati kvalitetan ubrus?

Kvalitetan ubrus ima sitna udubljenja, sitne tačke, i najčešće je troslojan, a slojevi su povezani lepkom. Takav ubrus je trajan, neće se raspasti kad njime posušujete kuhinjske površine, meso, povrće ili čak kad u brzini njime brišete prozore ili ogledala.
Samim tim, trošiće se sporije, a vi ćete biti zadovoljni njegovim karakteristikama, moći upijanja...
Takođe, dobar ubrus je onaj koji zadovoljava sve stroge standarde kvaliteta koji garantuju da sme biti u dodiru sa hranom i da je od čistog, prirodnog materijala poput čiste celuloze.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala