Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Članovi delegacije Italije tražili da ZSO bude uslov za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaParlamentarna skupština Saveta Evrope
Parlamentarna skupština Saveta Evrope  - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2024
Pratite nas
Članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podneli su danas amandman na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope (SE) kojim se traži da članstvo tzv. Kosova bude uslovljeno formiranjem Zajednice srpskih opština.
„Skupština smatra da je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom neophodan korak ka normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, međunarodna obaveza preuzeta u okviru dijaloga uz podršku EU, a pre svega način da se unapredi demokratsko učešće i osnaživanje kosovskih Srba i obezbeđivanje zaštite njihovih prava. Skupština, stoga, očekuje da će Vlada Kosova preduzeti značajne i opipljive korake u cilju što skorijeg osnivanja ZSO. Skupština smatra da bi osnivanje Zajednice trebalo da bude istaknuto u budućem razmatranju zahteva Kosova za pristupanje Savetu Evrope od strane Komiteta ministara“, navodi se u amandmanu pod rednim brojem 13 u koji je Tanjug imao uvid.
Taj amandman podržalo je sedam članova italijanske i jedan član mađarske delegacije.
U amandmanu pod rednim brojem 14, koji su podržali isti članovi italijanske i mađarske delegacije, navodi se da tzv. Kosovo treba dobije poziv za članstvo u Savetu Evrope tek pošto budu sprovedeni svi članovi Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.
Srpska delegacija podnela je 10 amandmana, koje su podržala i dva člana delegacije BiH, u kojima se, između ostalog, traži da PSSE preporuči Komitetu ministara SE da odloži odluku o zahtevu za članstvo dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, kako se navodi, ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije, kao i da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja aplikacije tzv. Kosova, a ne postpristupna obaveza kako stoji u preporuci.
Odbor za pravna pitanja i ljudska prava i Odbor za jednakost i nediskriminaciju ranije danas podržali su nacrt mišljenja o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala