- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Stručnjaci otkrili zašto je propao pod kabine na žičari u Antaliji, 12 osoba saslušano na sudu

Antalija - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2024
Pratite nas
Preliminarni izveštaj stručnjaka za zaštitu na radu pokazuje da je bilo propusta u održavanju sistema žičare u Antaliji na kojoj se u petak dogodila nesrećau kojoj je poginula jedna osoba, a sedam ranjeno.
U izveštaju, u kojem je navedeno da je do udesa došlo usled lomljenja vijaka na čeličnom stubu, konstatovano je da nisu provereni svi elementi važni za funkcionisanje sistema, iako je to bilo predviđeno ugovorom o održavanju, piše turski „Hurijet“.
Prema izveštaju, "objekat je pušten u funkciju pre sedam godina, a polomljeni zavrtnji na čeličnom stubu zaglavili su sajlu koja nosi kabinu, zateguta sajla je povukla stub koji je udario i odvalio pod kabine".
U petak popodne, stub žičare se urušio i udario u kabinu, što je rezultiralo nesrećom u kojoj je poginula jedna osoba, pedesetčetvorogodišnji advokat Memiš Gumuš, a preostalih sedam putnika je povređeno, uključujući dvoje dece, dok su 174 osobe ostale zarobljene u još 24 kabine iznad provalije.
Spasilačke akcije sprovođene su uz korišćenje sedam helikoptera prilagođenih za noćne operacije, 87 vozila i oko 500 ljudi. Akcija spasavanja trajala je skoro 23 sata, saopštile su nadležne službe, preneo je Tanjug.

Saslušano 12 osoba osumnjičenih za odgovornost za nesreću

Na sudu je saslušano 12 od 13 osoba osumnjičenih da su odgovorne za nesreću.
Privedeni su zamenik generalnog direktora kompanije „Anet“ A. S, mašinski inženjer O. E, specijalista za zaštitu na radu, vlasnici kompanije za održavanje pod ugovorom R. T. i S. T, nadzornik za održavanje i automatizaciju kompanije S. I, menadžeri mašinskog održavanja S. K, K. K, O. K, O. E, mašinski tehničar H. A. i specijalista zaštite na radu T. U. A, preneo je Tanjug pisanje TRT Haber.
Utvrđeno je i da se jedan od osumnjičenih, tehničar A. A, nalazi u inostranstvu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala