- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Svetski turisti izbegavaju Egipat zbog rata na Bliskom istoku – Srbi i dalje biraju Hurgadu

© Sputnik / Ivana AntićPogled na šetalište i luku u Hurgadi
Pogled na šetalište i luku u Hurgadi  - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2024
Pratite nas
Zbog izraelsko-palestinskog sukoba smanjen je broj turista u Egiptu za oko 600 hiljada. I neke turističke agencije u Srbiji izbacile su iz predostrožnosti ovu egzotičnu afričku državu iz svoje ponude za letnju sezonu 2024, ali mnoge nam tvrde da je interesovanje jednako kao i ranije.
Iako sukob Izraela i Palestine traje decenijama, rat koji je proteklih meseci za sobom ostavio desetine hiljada mrtvih civila i razoren Pojas Gaze, uznemirio je ceo svet.
Zbog razaranja Gaze, mnogi turisti, koji su godinama letovali u obližnjim turističkim destinacijama, oklevaju da i ove godine letnje mesece provedu u neposrednoj blizini gorućeg užasa. Ipak, podaci turističkih organizacija pokazuju da su Srbi i ove godine odredili severoistok Afrike kao svoju letnju destinaciju.

Šta kažu agencije?

Argus turs je posle ove zime dobio informaciju da je interesovanje putnika znatno manje u odnosu na prethodne godine:
U skladu sa tim doneli smo odluku da se Egipat ne nađe u ponudi za letovanje 2024. godine, rekli su nam u ovoj agenciji.
Andrej Todorović iz „Kontiki travela“ govori za Sputnjik da su čak, zbog velikog interesovanja putnika, uveli još jedan čarter let za Hurgadu. Skoro svi njihovi putnici biraju upravo ovu destinaciju, a ona se, objašnjava Todorović, nalazi na bezbednih 700 kilometara od bliskoistočnog žarišta.
© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaHurgada
Hurgada - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
Hurgada
Pad interesovanja je zabeležen samo u letovalištima koja se nalaze neposredno blizu egipatsko-izraelske granice, poput Tabe i Dahaba, ali objašnjava da u tim odmaralištima i nema srpskih turista.
Što se tiče broja rezervacija u našoj agenciji, kada je reč o Egiptu i Hurgadi, gotovo da je na istom nivou kao i prošle godine. Treba uzeti u obzir i činjenicu da je Hurgada destinacija koja je operativna tokom čitave godine. Tamo putuju i u oktobru, novembru, martu, aprilu. Ono što nas je iznenadilo jeste da je tražnja, kako se spajaju praznici povodom Vaskrsa i Prvog maja, veća nego što je bila prošle godine, tako da smo uveli za 29. april još jedan čarter let, za putnike koji na ovoj destinaciji žele da provedu predstojeće praznike, rekao je Todorović za Sputnjik.
On ističe da svakako dobijaju pozive od potencijalnih turista o bezbednosti putovanja i da im oni pružaju precizne i tačne odgovore, budući da dobijaju izveštaje lokalnih partnera. Ovo ne važi samo za Egipat, već i za sve druge destinacije koje su u tom trenutku operativne. Lokalci sa terena, vodiči i hotelijeri redovno izveštavaju o mogućim prilikama i potencijalnim opasnostima.
U ovom trenutku, kaže Todorović, nikakav sukob na Bliskom istoku ne utiče na putovanja u Egipat, odnosno na Hurgadu kao destinaciju.

Hodočašća pauzirana

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija ,,JUTA" Aleksandar Seničić potvrđuje podatak da se veći broj domaćih turista odlučuje za letovanje u egipatskoj Hurgadi, s obzirom na to da se nalazi daleko od potencijalnog sukoba i napominje da, za sad, nema razloga ili indikacija da će to interesovanje da opadne.
Mi nismo primetili nikakav manjak interesovanja. Avioni su puni za predstojeći praznik, dobro se prodaje letnja sezona... Ako i ima nešto manje interesovanja, mi to u bukingu nismo primetili i otprilike je to sve na istom nivou kao i prošle godine, kaže Seničić za Sputnjik.
Kada je reč o Izraelu i hodočasničkim putovanjima, Seničić ističe da je ono u opadanju.
Od momenta kada je izbio izraelsko-palestinski sukob, nema turističkih putovanja do te destinacije, niti ima interesovanja. Kada je reč o Egiptu i popularnim letovalištima poput Šarm el Šeika i Hurgade, kaže naš sagovornik, nema razloga da turistička sezona bude išta drugačija od prethodnih godina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala