- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Status pregovarača BiH ugrožen zbog delovanja Šmita

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2024
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je danas da je status pregovarača BiH ugrožen zbog delovanja Kristijana Šmita i da se, ukoliko to pitanje ne bude rešeno, ulazi u period eskalacije, ukazujući da situaciju dodatno komplikuje i rezolucija o Srebrenici koja je otišla u Njujork bez saglasnosti Predsedništva BiH.
Dodik, koji u Grčkoj učestvuje na Delfi ekonomskom forumu, rekao je da je direktoru za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelini Ajhorst preneo da je početni entuzijazam u BiH nakon dobijanja statusa pregovarača za članstvo u EU ugrožen ponašanjem Šmita i da je zbog toga došlo do krize i zastoja.
Dodik je naglasio da su rezoluciju o Srebrenici pokrenuli muslimani unilateralno, a da je ambasador pri UN to uradio ilegalno i da je to zabrinjavajuće, preneo je Tanug pisanje Srne.
"Mi ne možemo da pristanemo na tu priču i smatramo da u BiH mnoge stvari neće biti iste", naveo je Dodik.
Prema njegovim rečima, ukoliko ne budu ukinuta Šmitova nametanja, Republika Srpska će ući u donošenje izbornog zakona.
"Organizovaćemo i niz manifestacija kako bismo rekli da život u BiH sa Bošnjacima apsolutno nema nikakvog smisla. Tamo su tenzije koje troše vreme i njima i nama", rekao je Dodik.
Dodik je naveo da je Ajnhorstovoj preneo i da američki ambasador u BiH Majkl Marfi upravlja bošnjačkom političkom strukturom i da je on maliciozan.
"Marfi je običan spekulant. Na svu sreću, odlazi brzo iz BiH i on to zna. Nadamo se da onaj koji dođe neće biti ni sličan Marfiju", istakao je Dodik.
Dodik je u petak na društvenim mrežama objavio da je Angelini Ajnhorst i specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku preneo jasne stavove Republike Srpske o dešavanjima u BiH.
On je naveo da je sa njima, u odvojenim susretima na marginama skupa u Grčkoj, razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu, kao i o evropskom putu BiH nakon otvaranja pristupnih pregovora.
Forum, koji se završava danas, počeo je 10. aprila.
Pogledajte i: