- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nema više prešjednika: Srpska ćirilica spušta zavesu na Milov istorijski performans

© Sputnik / Marijana KolakovićĆirilica – ilustracija
Ćirilica – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2024
Pratite nas
Da bi srpski jezik postao službeni u Crnoj Gori formalno nije potrebno da ga na popisu nazove maternjim više od 50 odsto građana. To bi moglo uraditi i na osnovu rezultata prethodnog popisa stanovništva kad bi postojalo takvo raspoloženje među političkim elitama u Crnoj Gori, smatra politički konusltant Vladimir Dobrosavljević.
Za tako nešto, međutim, nije postojalo raspoloženje u nekadašnjoj vlasti, pa čak ni odmah posle promena od 30. avgusta 2020. godine nego su se optimalni uslovi stvorili tek kad je više od 60 odsto građana Crne Gore definitivno stalo iza onih političkih snaga koje su iznele te promene, kaže Dobrosavljević za Sputnjik.

„Crnogorski jezik“ – politički performans DPS-a

„Ne bih rekao da je vraćanje srpskog jezika kao zvaničnog povratak točka istorije nego je ono što se događalo u periodu vladavine DPS-a od 2006. do 2020. zapravo jedna vrsta političkog performansa. Crna Gora je poslužila kao jedna vrsta političke umetničke instalacije u kojoj je DPS hteo nasilnim putem da stvara jednu vrstu novog identiteta i kroz religiju, i kroz jezik, i kroz kulturni model. I naravno, doživeo je katastrofalni fijasko, što se obično dogodi kad nešto na silu radite u okviru društvenih procesa. Tako da je ovo samo jedan povratak Crne Gore u normalnost.“
A to znači, objašnjava Dobrosavljević, da se došlo do toga da je Crna Gora jedna multietnička, multikulturalna i multilingvistička zemlja u kojoj nema većinskog naroda i u kojoj mora postojati jedna vrsta konsenzualne demokratije.
U konsenzusalnoj demokratiji trebalo bi da dođe do saradnje svih identitetskih grupa i uvažavanja njihovih prava, odnosno kako je to rekao Andrija Mandić još 2006. godine – sva prava svima, ista prava za sve, ističe Dobrosavljević.

Demokratsko dostignuće – uvažiti nepostojeći jezik

Naš sagovornik smatra da je, naučno gledano, „crnogorski jezikizmišljotina, veštački konstrukt koji nema nikakvo uporište u lingvistici.
„Ali s druge strane, ako 20 odsto građana te zemlje smatra da oni govore crnogorskim jezikom ili prosto imaju neku drugu potrebu da se identitetski izraze, da li će sebe nazvati džedajima ili ne znam kako, to je nešto što mora da se uvažava kao jedna vrsta demokratskog dostignuća. Naravno, na nauci je da opovrgne bilo kakvu posebnost crnogorskog jezika. Na lingvistima je da jasno i nedvosmisleno pokažu da to nema nikakve veze sa naukom o jeziku, nego da je to prosto bila jedna politička instalacija koja nije uspela da se ukoreni među građanima Crne Gore,“ konstatuje Dobrosavljević.

Opasna budalaština i glupost: „Prešjednik“ Ranko otvara „šjednicu“

On podseća i na famozna dva nova slova koja su ubačena u „crnogorski jezik“ i da ih čak ni Milo Đukanović nije upotrebljavao, a jedino ih je u pisanju upotrebljavao Ranko Krivokapić dok je bio predsednik Skupštine Crne Gore, i niko više.
Osim toga, video klipovi na kojima je Krivokapić otvarao „šjednicu“ Skupštine postali su viralni a građani Crne Gore masovno su se sprdali sa „prešjednikom“ parlamenta.
„To prosto nije zaživelo. Jezik je živa i prirodna stvar i ne možete ga veštački nametnuti i usloviti. Oni su od jednog lokalizma kakav je narodski govor na Cetinju pokušali da naprave potpuno novi jezik, što je budalaština i glupost. Na kraju krajeva, istorija je puna raznih identitetskih eksperimenata koji vremenom postaju karikaturalni i smešni, ali u trenucima kad pokušavaju da budu sprovedeni i instalirani i nisu toliko smešni i znaju da budu veoma opasni“, zaključio je Dobrosavljević.
Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić najavio je da će pokrenuti proceduru i tražiti podršku u Skupštini da se srpski jezik proglasi službenim jezikom, ukoliko rezultati popisa pokažu da najveći broj građana Crne Gore njim govori.
Po ustavu iz 2007. godine, službeni jezik u Crnoj Gori naziva se „crnogorskim“ ali je popis stanovništva iz 2011. godine pokazao da 42 odsto građana smatra da im je maternji jezik srpski, dok je za 37 procenata stanovnika maternji jezik „crnogorski“.
Pogledajte i:
Crnogorci igraju kolo - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2016
Govorite li crnski? A gorski?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala