- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Glavnokomandujući ukrajinskim snagama: Ruska vojska postiže taktički uspeh, ukrajinska - dezertira

© AP Photo / LIBKOSUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2024
Pratite nas
Ruska vojska postiže taktički uspeh na frontu, dok ukrajinska vojska sve više dezertira i preti komandantima, izjavio je glavnokomandujući Oružanim snagama Ukrajine Aleksandar Sirski listu „Strana.ua”.
„Neprijatelj jača napore upotrebom novih jedinica sa oklopnom tehnikom, zbog čega periodično postiže taktičke uspehe”, rekao je on.
Sirski je dodao da je tome doprinelo toplo i suvo vreme, što je omogućilo aktivniju upotrebu teških oklopnih vozila.

Ukrajinska vojska preti komandantima i dezertira

Ukrajinski vojnici se ne potčinjavaju naredbama, prete komandantima, dezertiraju, napuštaju bojno polje i odbijaju da pucaju, navodi se u naređenju o jačanju discipline u ukrajinskoj vojsci koje je potpisao Sirski.
U dokumentu se navodi da su se od početka sukoba komandanti Oružanih snaga Ukrajine, organa reda i drugih vladinih institucija suočili sa novim izazovima i nezakonitim aktivnostima koje zahtevaju da se hitno reaguje.
Glavnokomandujući ukrajinskom vojskom je među krivičnim delima naveo: neposlušnost, neizvršenje naredbi, pretnju ili nasilje prema komandirima, neovlašćeno napuštanje vojne jedinice ili mesta službe, dezertiranje, izbegavanje služenja vojnog roka samopovređivanjem ili drugim sredstvima, neovlašćeno napuštanje bojnog polja ili odbijanje upotrebe oružja.
Sirski je naredio da se formuliše sistem rada kako bi se identifikovala i zaustavila ova kršenja.
U dokumentu se navodi nekoliko faza prevencije i otkrivanja zločina, od trenutka mobilizacije do odlaska na bojno polje. Ovim dokumentom je predviđeno da se ukrajinskom vojniku pruži šansa da se vrati u jedinicu.

Komandir ukrajinske vojske: Ukrajina može da izgubi teritorije do Dnjepra

Oružane snage Ukrajine bez zapadne pomoći ne mogu da odbiju napade ruske vojske i izgubiće teritorije sve do reke Dnjepar, izjavio je komandir bataljona specijalnih jedinica ukrajinske vojske Pavel Kurilenko u intervjuu „Dejli telegrafu”.
On smatra da će bliže letu ruske jedinice biti spremne da napadnu oblast između Zaporoške i Donjecke oblasti i da će pokušati da napreduju u pravcu od Harkova ka Poltavskoj oblasti. Ukrajinski komandant smatra da će se linija fronta proširiti i produbiti.
„Bićemo podvrgnuti sveobuhvatnoj i snažnoj ofanzivi. Linija fronta će se zadržati duž reke Dnjepar, a mi ćemo izgubiti teritoriju sve do te tačke. To je, takozvani, prelomni trenutak koji su veštački stvorili naši zapadni partneri“, rekao je on.
Naveo je da je užasna situacija sa snabdevanjem ukrajinske vojske granatama i municijom, jer zapadno oružje brzo nestaje.
Pogledajte i:
Ruski vojnik na poligonu u južnom sektoru SVO - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajincima preti kolaps duž čitave linije fronta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala