- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zelenski planira terorističke akcije: Napad na Krimski most i aerodrome

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaKrimski most
Krimski most - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
Pratite nas
Pretnje Kijeva da će započeti novu kontraofanzivu i uništiti Krimski most i drugu rusku infrastrukturu su manifestacija međunarodnog terorizma. Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine trenutno je nemoguća zbog iscrpljenosti i pada morala u redovima ukrajinske vojske, nedostatka ekonomskih, ljudskih i vojno-tehničkih resursa.
Najavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da Kijev priprema plan nove kontraofanzive u koju želi da uključi i rušenje Krimskog mosta i drugih mostova, kao i uništavanje aerodroma i druge infrastrukture, ruski eksperti različito tumače. Jedni to vide kao blef, obmanu ukrajinske javnosti i pokušaj da izvuče još para i vojne pomoći od Zapada, dok drugi ne isključuju mogućnost da do ukrajinske kontraofanzive, ipak, može doći.
Ipak, sigurni su da će ta kontraofanziva, ako do nje dođe, biti neuspešna, između ostalog i zbog velikih problema sa zapadnim finansiranjem Oružanih snaga Ukrajine i nedostakom municije i oružja.
Stručnjaci podsećaju da je Zelenski i tokom prošlogodišnje letnje kontraofanzive obećavao da će preuzeti kontrolu nad Krimom i „slomiti“ Rusiju, ali u tome nije uspeo. Ukrajinskom lideru više ne veruje ni stanovništvo, ni zapadni partneri, kažu eksperti.
„Već se javlja određena tendencija - ako Ukrajini sve ide loše, onda njen predsednik počinje da govori da je potrebno da se izvrši napad na Krimski most, a slične izjave daju i njegovi poslušnici iz bezbednosnih organa ili vladinih službi. To jest, izjava ukrajinske strane o potrebi uništenja Krimskog mosta je kao lakmus papir koji ukazuje na probleme ukrajinskih oružanih snaga na polju boja“, kaže ruski ekspert Ivan Mezjuho.
Prema njegovim rečima, čak je nedavno i novinar Jurij Butusov, ukrajinski propagandista i vatreni rusofob, priznao da Rusija uspešno razvija ofanzivu, dok Ukrajina ima ogromne probleme na bojnom polju.
„Takođe je rekao da se izjave Zelenskog vrlo često ne uklapaju u realnost. Odnosno, čak i otvoreni neprijatelji Rusije unutar Ukrajine shvataju da predsednik Zelenski priča gluposti. Stoga izjavu ukrajinskog predsednika moramo shvatiti kao dokaz njegove nesposobnosti kao vrhovnog komandanta i kao dokaz problema sa kojima se ukrajinska vojska danas suočava“, kaže Mezjuho.
Eksperti ocenjuju da je Zelenski neiskusan, zavisan i kontrolisan od strane Zapada, a postavljen je na tu funkciju kako bi realizovao plan za isključivo vojno rešavanje sukoba. Sve što promoviše jeste rat do poslednjeg Ukrajinca, jer je svestan da će, ako nešto kaže ili uradi protiv svog američkog gospodara, odmah biti smenjen i snosiće ozbiljne posledice.
Eksperti su ubeđeni da čak i Zapad shvata da Ukrajina gubi rat i da dugoročno gledano jednostavno nema nikakvu šansu protiv Rusije, ali nastavlja da je koristi kao sredstvo i potrošni materijal za slabljenje Rusije.
© Olivier Matthys, Pool PhotoKijev priprema plan nove kontraofanzive u koji želi da uključi i rušenje Krimskog mosta, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Kijev priprema plan nove kontraofanzive u koji želi da uključi i rušenje Krimskog mosta, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Kijevski režim računa na mobilizaciju i zapadno oružje

Međutim, savetnik lidera Donjecke narodne republike Igor Kimakovski smatra da izjavu Zelenskog treba shvatiti ozbiljno, s obzirom na moguće dodatne isporuke različitih sistema naoružanja Kijevu i moguću potpunu mobilizaciju u zemlji. On ocenjuje da se ukrajinski lider u ovom slučaju oslanja na nabavku američkih borbenih aviona F-16, novih raketa, navođenih bombi, kao i na razvoj dronova.
Kimakovski je siguran da nova kontraofanziva neće biti uspešna, ali smatra da pretnje Zelenskog ne treba olako shvatati.
Pojedini vojni eksperti ocenjuju da bi kontraofanziva mogla da započne već u junu ove godine, kada se očekuje i isporuka američkih lovaca F-16, i ne isključuju da se trenutno radi na pripremnom akcionom planu. Tome u prilog ide i činjenica da je Ukrajina usvojila zakon o pooštravanju mobilizacije, koji je nailazio na oštar otpor javnosti zbog brojnih drakonskih mera, uključujući i oštre kazne za izbegavanje regrutacije.
U poslednjem trenutku uklonjena je i odredba koja predviđa demobilizaciju vojnika koji su odslužili 36 meseci, što je težak udarac za hiljade vojnika koji se bore već više od dve godine, od početka ruske specijalne operacije.
Pored toga, početkom aprila Zelenski je potpisao zakon o smanjenju minimalne starosne granice za mobilizaciju, te sada Ukrajinci mogu da idu na front sa 25 godina, a ne sa 27 godina, kao što je bilo ranije.
Ruski vojni ekspert i politikolog Aleksandar Perendžijev ocenjuje da je Kijev, u stvari, ispuljava želje Zapada da se bori do poslednjeg Ukrajinca.

„To ukazuje, pre svega, da je Vrhovna Rada u poziciji instrumenta ne toliko za sprovođenje politike Zelenskog, koliko celog kolektivnog Zapada. Broj vojnika u Oružanim snagama Ukrajine je sve manji, a regrutovanje kadrova više nije moguće vršiti na stari način, tako da postoji samo jedan i to je praktično totalna mobilizacija. Zbog toga je zakon i donesen, iako dugo nije bio usvojen. Pretpostavljam da je postojao otpor, pošto postoji shvatanje da je zakon nepopularan. To će dodatno zaoštriti odnose između vlasti i društva unutar Ukrajine“, kaže Perendžijev.

Ukrajina je pod ratnim stanjem od 24. februara 2022. godine, sledećeg dana Zelenski je potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Muškarcima između 18 i 60 godina zabranjeno je napuštanje zemlje tokom vanrednog stanja.
Kijev već duže vreme očajnički pokušava da popuni svoje redove, tražeći mobilizaciju i do 500 hiljada novih regruta.

Rusija ojačala odbranu zbog terorističkih napada

Procene ruske vojske su da su Oružane snage Ukrajine od početka ruske specijalne vojne operacije do kraja februara ove godine izgubila više od 444 hiljade vojnika, a čak američki mediji ocenjuju da Kijev usvajanjem zakona o snižavanju starosne granice za mobilizaciju rizikuje da uništi čitavu generaciju mladih Ukrajinaca.
Prethodna ukrajinska kontraofanziva počela je 4. juna 2023. godine, a nakon tri meseca ruski predsednik Vladimir Putin je objavio da je kontraofanziva Kijeva propala. On je takođe saopštio da je ruska vojska preuzela inicijativu i da će, ako se tako nastavi, uskoro biti dovedena u pitanje ukrajinska državnost.
Ukrajinske snage su više puta pokušavale da izvrše napad na Krimski most, koristeći diverzante-teroriste, kao i bespilotne čamce-kamikaze. Poučena tim iskustvom, Rusija je to ozbiljno shvatila i zbog toga je ojačala odbranu raspoređivanjem dodatnih snaga i sredstava protivvazdušne odbrane. Preduzela je čitav niz organizacionih i tehničkih mera koje će minimizirati mogućnost da Ukrajina ponovi te terorističke napade.
Ukrajinski vojnici u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Bivši šef CIA: Ukrajina više nema vojnika za front
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala