- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Samohodna haubica 2S19 msta s ruskih snaga u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

Vazdušna opasnost širom cele Ukrajine; Kijev granatirao Tokmak, poginulo dete

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 779. dan. Borbe se nastavljaju na više delova fronta, a u DNR je ruska vojska značajno napredovala u svim pravcima. Ruska vojska nastavila je da bombarduje ukrajinske vojne i energetske objekte. Iznad Rostovske i Belgorodske oblasti oboreno je pet ukrajinskih dronova.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:00 12.04.2024
Vazdušna opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, podaci su onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.
Prvobitno su se sirene oglasile u Kijevu i to u 19.34 po lokalnom vremenu, a nešto kasnije i na celoj teritoriji zemlje.
21:33 12.04.2024
Ukrajinske snage granatirale su stambeni sektor u gradu Tokmaku u Zaporoškoj oblasti. U napadu ima poginulih, među kojima je i jedno dete. Na desetine stanovnika je teško ranjeno, saopštio je gubernator oblasti Evgenije Balicki.
„Trenutno je u toku gašenje požara i čišćenje ruševina. Bez gasa je ostalo 25 kuća i devet višespratnica“, istakao je Balicki.
Kako je dodao, postoji opasnost od ponovnog napada, a svim povređenima biće pružena sveobuhvatna pomoć.
17:57 12.04.2024
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
15:34 12.04.2024
Holandija izdvaja još četiri milijarde evra za Ukrajinu Holandija će izdvojiti dodatnih milijardu evra za vojnu podršku Ukrajine ove godine, kao i tri milijarde evra sledeće godine, izjavio je holandski premijer Mark Rute.
15:08 12.04.2024
Nedeljni izveštaj Ministarstva odbrane Rusije
Oružane snage Rusije su, kao odgovor na pokušaje kijevskog režima da nanese štetu naftnim objektima i energetici Rusije, izvršile jedan masovni i 47 grupnih napada visokopreciznim vazdušnim, morskim i kopnenim udarima. Svi objekti su uništeni.
Na kupjanskom pravcu su jedinice „Zapad“ poboljšale položaje i porazile ukrajinsku vojsku i tehniku u DNR-u i Harkovskoj oblasti. Ukrajinska vojska je izgubila više od 380 vojnika, tri tenka, devet oklopnih vozila i 17 automobila. Uništeni su višecevni bacači granata „uragan“ i „grad“, tri radara američke proizvodnje AN/TPQ-50, četiri stanice za radioelektronsku borbu „nota“ i „bukovelj-ad“.
Jedinice „Jug“ su na donjeckom pravcu uspešno delovale i zauzele bolje pozicije u naseljima DNR-a. Odbijeno je 23 napada jurišnih jedinica u DNR-u. Protivnik je izgubio više od 3.000 vojnika, tri tenka, 11 oklopnih vozila, 21 automobil, osam stanica radioelektronske borbe i tri radara američke proizvodnje AN/TPQ-50 i AN/TPQ-36.
Na avdejevskom pravcu su jedinice „Centar“ aktivno delovale i uništena je ukrajinska vojska i tehnika u DNR-u. Ukrajinska vojska je za nedelju dana izgubila više od 2.130 vojnika, šest tenkova, 24 oklopnih vozila, 51 automobil, kao i 22 jedinice artiljerije, samohodna haubica M109 „paladin“ i četiri haubice M777 američke proizvodnje.
Na južnodonjeckom pravcu su jedinice „Istok“ izgubile više od 840 vojnika, dva tenka, dva oklopna vozila, 25 automobila, haubicu M777 američke proizvodnje.
Tokom nedelje se 21 ukrajinski vojnik predao ruskoj vojsci.
Avijacija i PVO sredstva su oborila: protivbrodsku raketu „neptun“, 12 avionskih bombi „hamer“ francuske proizvodnje i JDAM američke proizvodnje, 25 američkih sistema „hajmars“ i „uragan“, kao i 1.712 dronova.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je: 583 aviona, 270 helikoptera, 20.604 bespilotnih letelica, 500 raketnih kompleksa, 15.761 tenk i drugih borbenih oklopnih mašina, 1.266 višecevnih bacača raketa, 8.836 oruđa poljske artiljerije, kao i 20.910 jedinica specijalne vojne automobilske tehnike.
10:55 12.04.2024
Ruska vojska izvela je udar na Kupjansk u Harkovskoj oblasti, ima i poginulih i ranjenih, a među njima su i pripadnici ukrajinske nacističke jedinice „Kraken“, saopštio je koordinator ilegalaca u Nikolajevu Sergej Lebedev.
10:52 12.04.2024
Vrhovna rada je iz konačne verzije kontroverznog zakona o pooštravanju uslova za mobilizaciju u Ukrajini uklonila odredbe o demobilizaciji, jer se plaši da će to ugroziti zapadnu pomoć, izjavila je zamenik šefa frakcije „Sluga Naroda“ Evgenija Kravčuk.
„Budimo iskreni, o tome se malo govori, ali sam ja to osetila u razgovoru sa našim partnerima sa Zapada. Oni veoma često pažljivo prate ove bitke, ovaj napad populizma nekih političkih snaga. I pitali su iskreno: Da li planirate da ratujete? Jer, mi vam pomažemo. Da, ta pomoć nije dovoljna i čekamo da se glasa u Americi na tu temu. Nadamo se da će sledeće nedelje biti dobrih vesti. Kakav bi to bio signal? To bi bio signal da mi, faktički, govorimo da značajan deo vojske ide kući. Šta ovo znači? Hoćemo da se predamo? Zašto onda pomoći zemlji koja planira da se preda? “, rekla je ona u emisiji televizije „Rada“.
10:48 12.04.2024
U Donjecku je nestao američki ratni izveštač Rasel Bentli, saopštila je policija DNR. On je radio i za Sputnjik i redakcija sarađuje sa operativnim službama u potrazi za njim.
Kako se navodi, Bentli je 8. aprila otišao u nepoznatom pravcu i od tada se ne zna gde se nalazi.
Policija je na Telegramu objavila i informacije o njegovom izgledu:
"Između 60-65 godina, visina 180-185 centimetara, jake telesne građe, sive oči, kratka seda kosa. Obučen u crnu majicu, kamuflažne pantalone, čizme, nosio je zelenu torbu."
10:09 12.04.2024
Britanski ministar odbrane Grant Šeps izjavio je da želi da ubrza raspoređivanje laserskog oružja dalekog dometa „Dragon fajer“ radi njegove potencijalne predaje Ukrajini.
Prema njegovim rečima, oružje može imati „ogromne posledice“ po ukrajinski sukob. On je naveo da se ovo oružje može rasporediti na kopnu, kao i na brodovima i dronovima.
Istovremeno, Šeps je istakao da će razmotriti ubrzavanje procesa uvođenja u upotrebu „Dragon fajer“ „kako bi ga, verovatno, Ukrajinci dobili“.
Prema informaciji „Skaj njuz“ televizijskog kanala, prvobitno je oružje trebalo da bude stavljeno u upotrebu 2032. godine, mada sada Ministarstvo odbrane Britanije planira da ga rasporedi 2027. godine.
09:33 12.04.2024
Pet ukrajinskih dronova oboreno je iznad Belgorodske oblasti u prepodnevnim satima, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
09:00 12.04.2024
U svetskim medijima aktivno se razmatra Zakon o pooštravanju mobilizacije koji je usvojen u Ukrajini:
„Njujork tajms“ piše da je dokument je pokušaj povećanja broja ukrajinskih vojnika uz istovremeno izbegavanje reakcije javnosti. Ali, svejedno, to je ipak politički opasan zakon.
„Gardijan“ izveštava da je kontroverzni predlog zakona usvojen nakon dugotrajnog i spornog procesa određivanja ko će sledeći biti pozvan u vojnu službu.
„Politiko“ je objavio da je zakon bio usvojen, uprkos kritici vojnika koji su umorni od sukoba. Dokument im ne daje posebnu prednost, pošto je parlament odlučio da ne uključi tačku koja im omogućava povratak kući nakon tri godine služenja vojske.
07:45 12.04.2024
Kijev traži pomoć od Pariza da bi izdržao tokom ove godine i naredne, 2025., počeo novu kontraofanzivu, piše "Figaro" pozivajući se na francuskog zvaničnika koji je nedavno učestvovao u pregovorima sa ukrajinskim vlastima.
"Ukrajinci nam govore: 'Pomozite na da izdržimo tokom 2024. da bismo 2025. ponovo krenuli u kontraofanzivu'", navodi list.
07:26 12.04.2024
07:23 12.04.2024
Poljska priprema svoje snage za slanje kontingenta u Ukrajinu, oni dolaze u zonu borbenih dejstava u malim grupama predstavljajući se kao plaćenici, rekao je lider zaporoškog pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir. Rogov.
Kako je precizirao, poljski vojnici najčešće dolaze u četama na mesec i po dana a potom se menjaju.
07:16 12.04.2024
Na frontu u DNR došlo je do preokreta u korist ruske vojske a to potvrđuje svakodnevno napredovanje jedinica, rekao je savetnik šefa DNR Igor Kimakovski.
On je dodao da ruske snage napreduju kod Marjinke što im otvara operativni prostor u više pravaca odjednom.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala