- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija poručuje Zapadu: Urazumite Ukrajinu – nuklearna bezbednost je najvažnija

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
Pratite nas
Zapad treba da urazumi kijevski režim umesto što prikriva ukrajinske napade na Zaporošku nuklearnu elektranu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

„Situacija je složena, Zapad je ujedinjen i de fakto prikriva sve aktivnosti Kijeva. Rekao sam na sednici da je razmatranje političke konjunkture za Zapadnjake važnije od nuklearne bezbednosti, do koje im je toliko stalo na rečima. De fakto, da, to je za njih važnije. Apelovao sam na zapadne kolege da, ukoliko se plaše da javno pričaju o tome, neka barem putem bilateralnih kanala urazume Ukrajince. Oni, koji imaju određeni uticaj na Kijev, apsolutno mogu to da urade, ali, po svemu sudeći, ne čine to“, istakao je Uljanov na vanrednoj sednici upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Prema njegovim rečima, glavni problem su zapadne zemlje.
„Šta god da rade Ukrajinci, Zapad nikada i ni pod kojim uslovima nije spreman da kaže bilo šta negativno na račun ukrajinske strane. I to izgleda kao indirektno podržavanje napada na Zaporošku nuklearku“, objasnio je predstavnik Rusije.
Sa svoje strane, ruska strana uvek operativno informiše o napadima na objekte do kojih je došlo, istakao je Uljanov.
Podsećamo, 7. aprila pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane saopštila je da je ukrajinska vojska izvela napad dronom na kupolu šestog energetskog bloka. Konstatovano je da nije bilo kritičnih oštećenja na elektrani.
Dva dana kasnije, 9. aprila, saopšteno je da je ukrajinski dron napao objekat Zaporoške nuklearke. Žrtava nije bilo. Međunarodna agencija za atomsku energiju je saopštila da se centar za obuku Zaporoške nuklearke, koji je napadnut, nalazi izvan prečnika platforme, oko pola kilometra od prvog reaktora, te da incident nije ugrozio nuklearnu bezbednost centrale. Svih šest reaktora je zaustavljeno tokom proteklih 20 meseci.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Zamenik ministra odbarne Rusije Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
RUSIJA
Ruski diplomata poručio Americi: Hodate po ivici noža
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala