- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Pirotski ćilimi u Parizu

© Foto : Sputnjiku ustupio Etnografski muzejPirotski ćilim u Parizu
Pirotski ćilim u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
Pratite nas
Da živo nasleđe pirotskih ćilima ima svoje mesto u evropskim razmerama, svedoči prepuna sala Kulturnog centra Srbije u Parizu, gde je sinoć Etnografski muzej u saradnji sa poznatom slikarkom Milicom Živadinović predstavio ekskluzivnu izložbu „Dva lica“.
Ova izložba posvećena je pirotskom ćilimarstvu kao najvišem dometu tekstilnog stvaralaštva Srbije i na njoj se susreću primerci jedinstvene lepote, ornamentike i razigrana interpretacija u šarama u radovima slikarke Milice Živadinović.
„Dva lica“ predstavljaju izuzetan primer spajanja modernog i tradicionalnog i prikazuju odabrane predmete iz Kolekcije pirotskih ćilima Etnografskog muzeja u Beogradu, najznačajnije i najstarije zbirke u Srbiji koju čine 173 ćilima, i radove Milice Živadinović koja je u njihovoj ornamentici pronašla nepresušnu inspiraciju.
© Foto : Sputnjiku ustupio Etnografski muzejVeliko interesovanje za izložbu pirotskih ćilima u Parizu
Veliko interesovanje za izložbu pirotskih ćilima u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
Veliko interesovanje za izložbu pirotskih ćilima u Parizu
Svojom lepotom posebno se ističu 24 batala – ćilima velikih dimenzija, kompleksne ornamentalne kompozicije i izuzetnih likovnih i tehničkih odlika.
Uz pozdravnu reč Natali Beljanski, direktorke Kulturnog centra Srbije u Parizu, izložbu su otvorile Marina Cvetković, kustoskinja i muzejska savetnica Etnografskog muzeja i Milica Živadinović, primenjena umetnica.
Izložba nastoji da na savremen način predstavi pariskoj publici pirotski ćilim kao značajan segment kulturnog nasleđa Srbije i specifičan vizuelni nacionalni simbol, ali i njegovo bogatstvo boja, modernost formi i skrivenu simboliku.
Izložba će biti otvorena do 30. aprila.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala