- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Otkrivamo koji je glavni zadatak „Angare“ – najnovije ruske rakete

© Foto : Roskosmos / Uđi u bazu fotografijaRaketa-nosač "Angara" na lansirnoj rampi kosmodroma "Vostočni"
Raketa-nosač Angara na lansirnoj rampi kosmodroma Vostočni - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
Pratite nas
Porodica raketa-nosača „Angara“ predstavlja najnovije ruske modularne lansirne rakete različitih nosivosti, napravljene na bazi univerzalnih raketnih modula sa kiseoničko-kerozinskim motorima.
Naručioci kompleksa „Angara“ su državna korporacija „Roskosmos“ i Ministarstvo odbrane Rusije, a glavni izvođač je Državni istraživačko-proizvodni svemirski centar „Hruničev“.
Jedan od glavnih zadataka koji će se obavljati letovima „Angare“ sa kosmodroma „Vostočni“ biće izgradnja Ruske orbitalne stanice.
Pretpostavlja se da će teška „Angara“ isporučiti sve svoje module u orbitu, a takođe će do stanice dovoziti svemirske letelice sa ljudskom posadom.
Kako je u januaru 2024. godine izjavio generalni konstruktor sistema i kompleksa sa posadom, generalni konstruktor i zamenik generalnog direktora Raketno-kosmičke korporacije „Energija“ Vladimir Solovjov, od 2027. do 2033. godine planirano je 15 lansiranja „Angare A5M“ za izgradnju i radove stanice.
Ranije je saopšteno da će prvi modul (naučno-energetski) Ruske orbitalne stanice biti poslat u orbitu 2027. godine. Sledeće godine će poleteti moduli za čvorišta i kapije, a 2029. će se sa stanicom spojiti bazni modul. Ovim će biti završena prva faza izgradnje stanice. Zatim će početi druga faza izgradnje stanice u orbiti, koja će do 2032. godine biti opremljena ciljnim modulima.
Prethodno, 11. aprila raketa-nosač „Angara A5“ sa gornjim stepenom „Orion“ i probnim teretom prvi put je lansirana sa platforme 1A kosmodroma „Vostočni“ tačno u podne po moskovskom vremenu.
Prvo lansiranje ove rakete sa „Vostočnog“ prvobitno je bilo planirano za 9. april u 12.00č po moskovskom vremenu, ali je automatika dala komandu za prekid lansiranja dva minuta pre predviđenog vremena. Nakon toga, lansiranje je pomereno za 10. april, ali je i tada odloženo.
Lansirna infrastruktura za „Angaru“ na kosmodromu „Vostočni“ gradi se od 2018. godine.
Pre toga, izvršena su tri lansiranja rakete lake klase „Angara-A1.2“ (prvo 2014. godine) i tri lansiranja teške klase „Angara-A5“ sa kosmodroma „Pleseck“ u Arhangelskoj oblasti.
Planirano je da će budućnosti, sa kosmodroma u Amurskoj oblasti biti lansirana modernizovana „Angara-A5M“, pomoću koje će u orbitu biti poslat moduli Ruske orbitalne stanice.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala