- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nije postignut konsenzus o palestinskom zahtevu za punopravno članstvo u UN

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
Pratite nas
Specijalizovani komitet Ujedinjenih nacija nije postigao konsenzus o punopravnom članstvu Palestine u UN, izjavila je predsedavajuća Savetom bezbednosti (SB) i ambasadorka Malte pri UN Vanesa Frazije.
Frazije je istakla da su u četvrtak dve trećine članica komiteta bile za nastavak članstva Palestine, a da su mnoge zemlje tvrdile da „Palestina ispunjava sve kriterijume koji su potrebni“ da bi dobila status punopravne države članice u UN, preneo je Si-En-En.
Frazije je navela da niko nije eksplicitno prigovorio kvalifikacijama za članstvo Palestine u UN.
Frazije je takođe rekla da će danas poslati nacrt izveštaja o raspravama, a ako se komitet ne saglasi sa izveštajem, mogao bi da se održi još jedan sastanak kako bi se izgladile sve razlike.
Ona je napomenula da svaka članica SB i dalje može da podnese rezoluciju za glasanje o članstvu Palestine u bilo kojem trenutku, bez obzira na izveštaj komiteta.
Frazije je 8. aprila prosledila zahtev Palestine da postane punopravna članica UN nadležnom Odboru za prijem novih članica.
„Iskreno se nadamo da će posle 12 godina od sticanja statusa države posmatrača, u Savetu bezbednosti biti postignut konsenzus o rešenju dve države tako što će Palestina biti primljena u punopravno članstvo UN“, izjavio je palestinski izaslanik u UN Rijad Mansur.
Palestinske vlasti zvanično su zatražile početkom aprila da se u SB ponovo razmatra zahtev iz 2011. godine da Palestina postane punopravna članica UN.
Tokom zasedanja Odbor od 15 članova prvo procenjuje zahtev i utvrđuje da li zemlja kandidat ispunjava uslove za prijem u članstvo UN, a potom donosi odluku - ili da odloži prijem ili da ga uputi na formalno glasanje u SB.
Za prijem u članstvo je potrebno najmanje devet glasova u SB UN, bez veta SAD, Rusije, Kine, Francuske ili Velike Britanije.
Izraelski ambasador u UN Gilad Erdan izjavio je da bi palestinska država predstavljala „pretnju izraelskoj nacionalnoj bezbednosti“.
Palestinci u UN imaju status države posmatrača, kao i Vatikan.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala