- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Ukrajina još uvek nije spremna za pregovore

© Sputnik / Vladimir VyatkinTrojicka kula, Kremlj, Moskva
Trojicka kula, Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
Pratite nas
Kremlj trenutno ne smatra da je ukrajinska strana spremna za pregovore sa Rusijom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Prema njegovim rečima, kad je u pitanju situacija o mogućim pregovorima sa Ukrajinom, za sada se situacija nije menjala, i dalje je na snazi relevantna zabrana pregovora sa Rusijom koju je proglasio ukrajinski lider Vladimir Zelenski.
Peskov je takođe ocenio da smatra neprikladnim diskutovanje o detaljima „teoretskih pregovora“ o Ukrajini, dok je na snazi ova zabrana Kijeva na pregovore sa Moskvom.
On je još istakao da su izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o pregovorima sa Kijevom potvrda stava koji je svetu dobro poznat, a koji se često izvrće u različitim izjavama.
Putin je tokom jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom kazao da se Moskva zalaže za pregovore o mirnom rešavanju situacije, „ali samo ne u formatu u kome se nameću bilo kakve šeme, koje nemaju dodira sa stvarnošću“.
Portparol je, pored toga, poručio da se pokušaji održavanja foruma za rešavanje ukrajinskog pitanja bez učešća Rusije teško mogu smatrati racionalnim i sposobnim da pruže rezultat.
Peskov je kazao da je trenutno preuranjeno govoriti o tome koja zemlja bi mogla da bude domaćin pregovora Moskve i Kijeva.
Lukašenko je tokom jučerašnjeg sastanka sa Putinom govorio o spremnosti Minska da učestvuje u pregovorima.
Ranije je agencija „Blumberg“ saopštila da Švajcarska planira da održi mirovni samit o Ukrajini sredinom juna, te da će u njemu učestvovati od 80 do 100 zemalja.
Prethodno je predsednica Švajcarske saopštila da je ukrajinski lider Vladimir Zelenski tražio da se organizuje mirovni samit o Ukrajini. Kako je rekao šef kabineta Zelenskog Vladimir Jermak, Kijev želi da održi samit kako bi se usvojila ukrajinska „mirovna formula“. Istovremeno, šef švajcarske diplomatije Injasio Kasis rekao je da ne postoji alternativa za učešće Rusije u mirnom rešenju sukoba u Ukrajini, te da je održavanje mirovne konferencije bez Moskve nemoguće.
Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov izjavio je da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće u samitu o Ukrajini, ali Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala