- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Epska priča o stradanju srpskog naroda krajem 20. veka: Objavljen trejler filma „Svjedok“ /video/

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Služba za komunikaciju i promocijuRadio-televizija Republike SrpskeFilm "Svjedok" - plakat
Film Svjedok  - plakat - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
Pratite nas
Nakon višegodišnjih priprema i dvogodišnje faze produkcije završen je rad na istorijsko-dokumentarnom filmu „Svjedok“ – epskoj priči o stradanju srpskog naroda krajem 20. veka i radu prof. dr Zorana Stankovića.
Film je realizovan u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, a scenario i režiju potpisuje nagrađivani režiser dokumentarnih filmova Denis Bojić.
Film „Svjedok“ prvobitno je zamišljen i baziran na dokumentaciji i svedočanstvima specijaliste sudske medicine iz Beograda prof. dr Zorana Stankovića, koja se tiču stradanja srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina na prostoru zemalja bivše Jugoslavije, piše RTRS.
Nažalost, prof. dr Zoran Stanković je preminuo neposredno pred početak snimanja filma. Nakon njegove smrti film menja svoju formu, ali ne i suštinu – ogoljenu i surovu istinu o stradanju Srba prikazanu kroz ratni put i istorijski portret prof. dr Stankovića.
Prema rečima režisera, ovaj film predstavlja svojevrsnu kolektivnu ispovest srpskog naroda o njegovom stradanju, te istovremeno priču o čoveku koji se igrom sudbine našao u vihoru ratnih dešavanja, čoveku koji je radeći časno svoj posao, na sebe i kroz sebe preuzeo svedočanstvo o užasima rata.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Služba za komunikaciju i promocijuRadio-televizija Republike SrpskeMasovna sahrana, Zvornik
Masovna sahrana, Zvornik  - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
Masovna sahrana, Zvornik
Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje i obdukciju više od 7.500 stradalih žrtava, prof. dr Zoran Stanković jedina je osoba koja je na ovakav način svedočila o razmerama stradanja srpskog naroda.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Služba za komunikaciju i promocijuRadio-televizija Republike SrpskeZoran Stanković, obdukcija
Zoran Stanković, obdukcija - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
Zoran Stanković, obdukcija
Samo na teritoriji Bosne i Hercegovine radio je ekshumacije i obdukcije na više od trideset masovnih i pojedinačnih grobnica, i to na lokalitetima Sarajeva, Tuzle, Sokoca, Pala, Mostara, Bileće, Trebinja, Nevesinja, Kamenice, Zvornika, Skelana, Šekovića, Kravica, Srebrenice, Bratunca, Sandića, Rogatice, Milića, Brčkog, Broda, Ugljevika, Priboja kod Lopara, Kupresa, Bihaća i Mrkonjić Grada.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Služba za komunikaciju i promocijuRadio-televizija Republike SrpskeZoran Stanković u Hagu
Zoran Stanković u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
Zoran Stanković u Hagu
U Haškom tribunalu bio je svedok ekspert u slučajevima: gen. Krstića, Milutinovića, Šainovića, Ojdanića, Pavkovića, Lazarevića, Lukića, Đorđevića, Mladića i Vojislava Šešelja.
Uz arhivski materijal i arhivska svedočanstva prof. dr Zorana Stankovića, te svedočenja preživelih članova porodica žrtava, u filmu su učestvovali članovi njegove najuže porodice, članovi njegovog obdukcionog tima, novinari, snimatelji, advokati. O tragičnim sudbinama članova njihovih porodica, te o ličnim strahotama kroz koje su prolazili u procesima identifikacije, u filmu svedoče brojni pripadnici srpskog naroda.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Služba za komunikaciju i promocijuRadio-televizija Republike SrpskeStradanje Srba u Kravici
Stradanje Srba u Kravici - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
Stradanje Srba u Kravici
Film je sniman na lokacijama pet masovnih grobnica gde su izvršeni zločini nad srpskim narodom – Kravica, Mrkonjić Grad, Brod, Jelačići i Zvornik.
Uzimajući u obzir „Povorku sjećanja“ u Beogradu, u filmu je dobrovoljno učestvovalo više od 8.000 ljudi, a radi se mahom o članovima i prijateljima porodica poginulih i nestalih civila i vojnika VRS, piše RTRS.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Služba za komunikaciju i promocijuRadio-televizija Republike SrpskePovorka sjećanja Beograd
Povorka sjećanja Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
Povorka sjećanja Beograd
Premijera filma planirana je u toku 2024. godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala