- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki vojni časopis: Ruski „soncepek“ i „tosočka“ su moćna oružja

© Sputnik / Alexander Melnikov / Uđi u bazu fotografijaBoevoй rasčet tяželoй ognemetnoй sistemы "Tosočka" na poligone Minoboronы RF
Boevoй rasčet tяželoй ognemetnoй sistemы Tosočka na poligone Minoboronы RF - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
Pratite nas
Ruska vojska u specijalnoj vojnoj operaciji uspešno primenjuje unikatne teške raketne sisteme TOS-1A „soncepek“ i TOS-2 „tosočka“ za uništavanje ukrajinske vojske, piše američko izdanje časopisa „Militari voč magazin“.
„To oružje je optimalno za neutralizaciju neprijateljskih kopnenih snaga na utvrđenim pozicijama i omogućava da se uništavaju zgrade, skloništa, rovovi i druga utvrđenja. Pritom, svima koji su u blizini se kidaju pluća“, piše list.
Termobarička municija TOS-1A „soncepek“ deluje na sledeći način: ona raspršuje oblak hemikalija u vazduhu, koji nakon toga detonira vakumsko punjenje, stvarajući eksploziju velikih razmera sa snažnim udarnim talasom. U članku se navodi da je ovaj sistem efikasno dopunjen avionskim bombama ODAB-500 koje se lansiraju iz lovaca kako bi uništile položaje ukrajinske vojske.
Ističe se da ova vrsta ruskog naoružanja privlači mnogo više pažnje od drugih sredstava ruske kopnene vojske.
TOS-1A je teški raketni bacač kalibra 220 milimetara. Sistem „Solncepek“ napravljen je 2001. godine na bazi šasije tenka T-72. Sistem je predviđen za vatrenu podršku motorizovanih i tenkovskih jedinica. „Solncepek“ je opremljen modernizovanim lansirnim sistemom, kao i automatizovanim sistemom za navođenje.
TOS-2 ima oklopljenu kabinu, a njegov moćni motor mu omogućava da se kreće brzinom do 100 kilometara na sat. U zadnjem delu je uređaj za ispaljivanje projetila, a domet raketa je povećan s tri na 15 kilometara. „Tosočka“ se razlikuje od postojećih sistema TOS-1 „buratino“ i TOS-1A „soncepek“ poboljšanim taktičko-tehničkim karakteristikama, a prvi put je predstavljena u junu 2020. godine na Paradi pobede u Moskvi.
Pogledajte i:
Raketni sistem TOS-1A  „solncepek“ - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: „Soncepek“ uništava sve pred sobom /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala