- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Američka ambasada preti: Dodik greši ako misli da će SAD ostati po strani

© AP Photo / Julia NikhinsonZastava SAD
Zastava SAD - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
Pratite nas
Ambasada SAD u Sarajevu saopštila je danas da bi stvaranje paralelnog izbornog sistema od Vlade Republike Srpske bilo neustavno i antidejtonsko, a biračima u Srpskoj bi bila oduzeta osnovna demokratska prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.
"Bilo koji izbori sprovedeni po neustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji su uključeni u njegovu organizaciju bavili bi se antidemokratskim, neustavnim i antidejtonskim aktivnostima. Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne da odgovore na antidejtonske akcije lokalnih aktera i da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto", naveli su iz Ambasade SAD u Sarajevu na društvenoj mreži Iks.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kako navode, "greši ako misli da će SAD ostati po strani dok on sledi svoju secesionističku agendu i gura BiH ka sukobu".
"Svaki pokušaj entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice da se otcepi je antidejtonska akcija koja se neće tolerisati. Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni deo zemlje, ali ni Republika Srpska, ni Federacija ne postoje van Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne predviđa pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica otcepi", navodi se u saopštenju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala