Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Albanijan post: Priština postigla dogovor - prvo prijem u SE pa razmatranje nacrta statuta ZSO

Centar Prištine - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
Pratite nas
Privremene prištinske institucije postigle su načelan dogovor sa međunarodnom zajednicom da do 10. maja pošalju ustavnom sudu u Prištini na razmatranje Nacrt statuta ZSO , nakon ''podrške koju će dobiti'' 16. aprila, kada će Parlamentarna skupština SE glasati o predlogu za prijem tzv. Kosova u SE , preneo je Albanijan post.
Pozivajući se na međunarodne izvore, Albanijan post navodi da je neophodan korak koji zahteva međunarodna zajednica to da vlada u Prištini pošalje ustavnom sudu Nacrt statuta ZSO koji je napisala EU, ali ne i odluka tog suda, što je, kako prenosi albanski medij, navedeno u mišljenju izvestiteljke za prijem tzv. Kosova u SE Dore Bakojani, u kojem se navodi da ''Kosovo treba da preduzme suštinske i opipljive korake za sprovođenje svih članova sporazuma u ​​Briselu i Ohridu, uključujući i osnivanje Zajednice srpskih opština".
Kako navodi Albanijan post, ''suštinski i opipljiv korak'' biće slanje Nacrta na razmatranje ustavnom sudu, a vlasti u Prištini navodno su pristale na taj potez.
"Ako Vlada uputi Nacrt statuta Ustavnom sudu, onda će se nastaviti procedure za članstvo u Savetu Evrope, dok se u međuvremenu čeka odluka suda o Nacrtu ZSO. Šta će se dalje dešavati zavisi od odluke Ustavnog suda, ali, kako stoji u odluci iz 2015. godine: 'Zajednica se mora osnovati'. Međutim, ostaje da se vidi u kom obliku će ona biti", navode izvori Albanijan posta.
Prema postignutom dogovoru, Nacrt statuta ZSO, koji je napisala EU, vlada će uputiti ustavnom sudu na predlog ministra administracije i lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Eljberta Krasnićija.
Taj korak biće uslov za Prištinu, kako bi Komitet ministara Saveta Evrope, na sednici 16. i 17. maja, prihvatio tzv. Kosovo kao članicu te organizacije, odnosno, prema proceduri, da ga pozove u članstvo, navode izvori Albanijan posta.
Dodaje se da su svi pravnici koji su videli Nacrt koji je pisala EU izrazili kritike, a neki od njih su ga nazivali i ''suštinskim ustavom'', koji je, navodno, paralelan sa onim tzv. Kosova.
Prema Briselskom sporazumu, obaveza Prištine je da osnuje ZSO, što je ona do danas odbijala da učini.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala